Florin Cîțu: Sunt de acord să se introducă testarea pentru accesul în restaurante sau săli de sport

  • Florin Cîțu a declarat luni, 4 octombrie 2021, că este de acord cu reintroducerea testărilor.
  • Florin Cîțu a explicat că a fost o decizie a specialiștilor.

Florin Cîțu a vorbit luni, 4 octombrie 2021, după ședința BEX despre reintroducerea testărilor, dar și despre un scenariu în care Guvernul ar putea să pice la moțiunea de cenzură de marți.

Cîțu ar fi de acord ca testarea să fie acceptată pentru accesul în restaurante sau săli de sport, dar vrea ca Parlamentarii să decidă asta. După ce, testarea a fost exclusă prin Hotărâre de Guvern.

Întrebat luni dacă va reveni asupra deciziei şi va permite accesul în restaurante sau cinematograde pentru persoanele care se testează, premierul a spus că această modificare se poate face în Parlament.

„Acea propunere a venit de la specialişti, este o propunere pe care au susţínut-o în unanimitate specialiştii. Am vorbit cu fostul ministru Nelu Tătaru, se pare că există voinţă în Parlamentul României pentru a modifica în acest sens, să se permită şi cu testare”, a spus pemierul.

Florin Cîţu a spus că este de acord şi că va susţine o astfel de modificare: „Dacă nu o fac ei, bineînţeles că o vom face noi, dar cred că e bine să o facă şi parlamentarii”.

Guvernul a adoptat, sâmbătă, propunerea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, potrivit căreia doar persoanele vaccinate sau cele vindecate de COVID au voie la restaurant, nunţi, botezuri sau cinematograf. Practic, au fost scoase testele rapide şi cele PCR.

În localităţile în care incidenţa depăşeşte 6 la mia de locuitori, sunt permise nunţile şi botezurile doar persoanelor vaccinate sau celor vindecate de COVID, până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, dar nu mai mult de 200 de persoane.

În restaurante, baruri, cinematografe şi instituţii de spectacole se permite accesul persoanelor vaccinate sau trecute prin boală, până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, cu purtarea măştii de protecţie, între orele 5.00 – 24.00.