• Gazprom ar putea creşte fluxurile prin Ucraina pentru a compensa deficitul Nord Stream, dar nu a existat încă niciun semn că ar face acest lucru.
  • Stocurile pentru întreaga UE sunt în prezent pline în proporţie de 52%, puţin sub media pe cinci ani şi peste nivelul de 43% înregistrat anul trecut.
  • În Spania, centralele electrice au cumpărat miercuri mai mult gaz pentru a genera electricitate decât în orice altă zi de când există înregistrări.

O nouă scădere a fluxurilor de gaze ruseşti către Europa prin conducta Nord Stream 1, care a coincis cu un val de căldură timpuriu care a cuprins sudul Europei, a accentuat îngrijorările legate de faptul că blocul comunitar ar putea avea dificultăţi în a acumula stocuri înainte de sezonul rece.

Reuters arată că Italia şi Slovacia au anunţat vineri că au primit mai puţin de jumătate din volumele obişnuite prin gazoductul care traversează Marea Baltică şi care reprezintă aproximativ 40% din fluxurile de gaze ruseşti către Uniunea Europeană. Franţa a raportat că nu a mai primit gaz rusesc prin Germania din 15 iunie. Asociaţia germană a industriei energetice BDEW a declarat că volumele mai mici ar putea fi înlocuite din alte surse, cum ar fi Norvegia şi Olanda.

Dependenţa UE de gazul rusesc şi riscul ca Moscova să îl întrerupă ca represalii la sancţiunile economice impuse după invazia în Ucraina a fost o mare bătaie de cap pentru blocul comunitar, determinându-l să acumuleze stocuri şi să caute surse alternative de aprovizionare.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
EUROPA ÎNVINGE CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Compania italiană Eni (ENI.MI) a anunţat că va primi vineri doar jumătate din cele 63 de milioane de metri cubi (mcm) pe zi pe care le-a solicitat de la compania rusă Gazprom, după ce a înregistrat un deficit în cele două zile anterioare. Anterior, compania rusă Gazprom a anunţat că a redus cu aproape 60% furnizarea de gaze către Germania prin intermediul gazoductului. citiţi mai departe

Italia, care anul trecut şi-a procurat 40% din importurile de gaze din Rusia, îşi propune ca depozitele de gaze ale ţării să fie pline în proporţie de cel puţin 90% pentru sezonul de iarnă, faţă de 54% în prezent.

Stocurile de gaze pentru UE sunt pline în proporție de 52%

În întreaga Europă, nivelurile de stocare s-au redresat în acest an datorită importurilor puternice de gaze naturale lichefiate. Stocurile pentru întreaga UE sunt în prezent pline în proporţie de 52%, puţin sub media pe cinci ani şi peste nivelul de 43% înregistrat anul trecut în această perioadă, au declarat analiştii de la ING Research.

„Cu toate acestea, o întrerupere prelungită va ridica îngrijorări cu privire la capacitatea UE de a acumula suficiente depozite pentru a intra în următorul sezon de încălzire”, au spus aceştia. Aceştia au precizat că, într-un semn „îngrijorător”, nivelurile de stocare au scăzut în această săptămână pentru prima dată din aprilie.

În Danemarca, agenţia energetică a ţării a declarat că, deşi ar putea continua să umple stocurile, acest lucru se întâmplă într-un ritm mai lent din cauza reducerii livrărilor de gaze.

Un val de căldură neobişnuit de timpuriu în anumite părţi ale Spaniei şi Franţei a sporit îngrijorarea, determinând o creştere a achiziţiilor de gaze, deoarece cererea de electricitate necesară pentru alimentarea aerului condiţionat a crescut. În Spania, centralele electrice au cumpărat miercuri mai mult gaz pentru a genera electricitate decât în orice altă zi de când există înregistrări, a declarat operatorul sistemului de transport Enagas. citiţi mai departe

Gazprom ar putea creşte fluxurile prin Ucraina pentru a compensa deficitul Nord Stream, dar nu a existat încă niciun semn că ar face acest lucru. La aceasta se adaugă faptul că, de câteva luni, fluxurile prin conducta Yamal-Europa se îndreaptă spre est, în loc de direcţia obişnuită spre vest, spre Germania. Nord Stream 1 este, de asemenea, programat să fie supus întreţinerii anuale în perioada 11-21 iulie.

Statele Unite sunt de luni de zile un exportator crucial de GNL către Europa. Dar o explozie produsă săptămâna trecută la un important terminal de export de GNL din Texas îl va ţine inactiv până în septembrie, iar de atunci şi până la sfârşitul anului 2022 va funcţiona doar parţial. Instalaţia, care reprezintă aproximativ 20% din exporturile de GNL din SUA, a fost un furnizor important pentru cumpărătorii europeni.