- FMI a deschis un cont pentru a canaliza fonduri de la donatori către Ucraina, în timp ce națiunile care se opun invaziei Rusiei încearcă să exercite presiuni suplimentare asupra Moscovei.
- Cele 1 miliard de dolari canadieni pe care Canada intenționează să le aloce pentru a ajuta Ucraina vor fi transferate în acest cont.
- Au existat apeluri repetate pentru ca țările bogate să își folosească activele de rezervă ale FMI pentru a sprijini Ucraina.
La cererea mai multor țări membre ale Fondului Monetar Internațional (FMI), Consiliul de administrație al FMI a aprobat, astăzi, înființarea unui cont administrat pentru Ucraina, oferind donatorilor un instrument sigur pentru a direcționa asistența financiară către Ucraina.
Advertisment
Contul va primi granturi și împrumuturi „menite să ajute Ucraina să își satisfacă balanța de plăți și nevoile bugetare și să contribuie la stabilizarea economiei sale”, a precizat FMI într-un comunicat.
„Donatorii vor beneficia de infrastructura testată a FMI pentru a livra rapid plăți autentificate”, a adăugat fondul.
Recomandări
Guvernul Canadei a propus ca cei un miliard de dolari destinați pentru a ajuta Ucraina să fie transferați în acest cont. De asemenea, această sumă este disponibilă pentru a fi utilizată de orice alt membru, precum și de organizațiile interguvernamentale care doresc „să o folosească ca vehicul pentru a oferi asistență financiară” Ucrainei.
Luna trecută, FMI a declarat că lucrează cu donatorii bilaterali, care i-au cerut să creeze un instrument prin care să poată canaliza resurse pentru a sprijini Ucraina, sub formă de granturi și împrumuturi.
„Ucraina are o nevoie disperată de bani”, a declarat Timothy Ash, strateg senior la BlueBay Asset Management. „Încasările fiscale s-au prăbușit din cauza războiului. Au o gaură uriașă de finanțare, iar Occidentul trebuie să intervină, cu adevărat, pentru a o umple, altfel vor fi nevoiți să revină la finanțarea [Băncii Naționale a Ucrainei], ceea ce va fi, în mod evident, inflaționist și va pune presiune asupra hrivnei.”
La începutul lunii martie, FMI a aprobat un împrumut de urgență de 1,4 miliarde de dolari pentru Ucraina în cadrul Instrumentului de finanțare rapidă, care a fost, deja, plătit.
Ministerul ucrainean de finanțe a declarat, săptămâna aceasta, că, pe lângă împrumutul de 1,4 miliarde de dolari de la FMI, Ucraina a primit un împrumut de 1,2 miliarde de euro de la UE, din care jumătate a fost plătit și un pachet de sprijin în valoare de 3 miliarde de dolari de la Banca Mondială, din care 350 de milioane de dolari au fost plătiți.
Banca Mondială a mai mobilizat o sumă suplimentară de 575 de milioane de dolari din partea țărilor membre sub formă de granturi și garanții de împrumut.
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a anunțat, luna trecută, un „pachet de rezistență” de două miliarde de euro pentru Ucraina, iar Banca Europeană de Investiții a oferit un pachet de ajutor de 639 de milioane de euro. Franța, Italia și Canada au oferit un ajutor suplimentar de aproximativ 940 de milioane de dolari.
Luna trecută, Congresul SUA a aprobat un ajutor militar și umanitar de 13,6 miliarde de dolari pentru Ucraina.
Au existat apeluri repetate pentru ca țările bogate să își folosească activele de rezervă ale FMI pentru a sprijini Ucraina, din care FMI a făcut o alocare în valoare de 650 de miliarde de dolari, în august, anul trecut, ca parte a răspunsului său la pandemia de coronavirus.
Taxele pe serviciile digitale (DST) sunt alocate celor 190 de țări membre ale FMI, în funcție de ponderea acestora în economia mondială. Țările din grupul G7, format din cele mai bogate economii ale lumii, au primit aproximativ 290 de miliarde de dolari. Ucraina a primit 2,65 miliarde de dolari.
Membrii G7 au promis că vor direcționa 100 de miliarde de dolari din DST către țările care au mai multă nevoie, deși doar aproximativ 60 de miliarde de dolari fuseseră angajate de 13 țări sub formă de împrumuturi atunci când Rusia a lansat ultimul său atac în februarie.
Partenerii noștri