Focare de Covid-19 în cămine cu bătrâni vaccinaţi din Spania

  • Sute de cazuri de Covid-19 apar în căminele de bătrâni din Spania, după Crăciun.
  • Cel puţin 3 focare au izbucnit chiar în azile în care a fost administrată deja prima doză din serul de la Pfizer – BioNTech.
  • Experţii se tem că infectările cu SARS-CoV-2, înainte de rapel, pot ajuta virusul să muteze şi să devină şi mai puternic.

19 bătrâni şi 2 angajaţi s-au infectat într-un azil de bătrâni din A Coruña, unde vaccinarea cu prima doză s-a făcut în 30 decembrie. La un alt centru de bătrâni, din Mallorca, 69 de persoane s-au infectat la 6 zile după vaccinare. Un caz similar a apărut şi în sud-vest, la Huelva.

Pentru că sunt sute de cazuri noi în azile din toată Spania, autorităţile au decis să blindeze căminele de bătrâni şi să suspende vizitele rudelor. În joc se află chiar capacitatea vaccinului de a imuniza împotriva Covid-19.

Temerea experţilor spanioli în vaccinuri lor este că virusul poate să înveţe să evolueze, dacă multe persoane se infectează între cele două doze. În acelaşi timp, experţii amintesc faptul că imunizarea cu serul de la Pfizer începe de-abia după 12 sau 15 zile de la prima vaccinare.

„Vorbim de imunizare după 12 sau 15 zile de la prima doză. Şi desigur, ca să avem protecţie totală trebuie administrată a doua doză din ziua a 7-a. Acele tulpini care reuşesc să scape după vaccinare vor fi cele care vor supravieţui cînd toată populaţia va fi vaccinată”, a declarat Jaime Perez, purtător de cuvânt Asociaţia Spaniolă de Vaccinologie.