• Trei forme de sprijin din fonduri nerambursabile sunt incluse într-o ordonanţă de urgenţă publicată joi.
  • Guvernul acordă granturi de 1 miliard de euro pentru IMM-urile afectate de pandemie. 
  • Şi PFA-urile şi cabinetele medicale se pot încadra pentru una dintre formele de sprijin.

OUG 130/2020, publicată joi în Monitorul Oficial, stabileşte că la fondurile nerambursabile acordate întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM) vor avea acces firmele din HoReCa, transporturi, turism, industria creativă, organizarea de evenimente şi alte câteva domenii, iar banii vor putea fi folosiţi chiar pentru achitarea datoriilor către furnizori sau stat ori pentru achitarea chiriilor. 

Pentru a beneficia de fondurile externe nerambursabile, IMM-urile trebuie să fi fost afectate de pandemie. Granturile pentru capital de lucru vor fi acordate sub formă de sumă forfetară şi în procent din cifra de afaceri. Dacă o firmă mică va putea obţine 2.000 de euro, cele cu o cifră de afaceri de peste 13.500 de euro vor putea obţine până la 150.000 de euro ca sprijin. 

O altă formă de sprijin inclusă în actul normativ se adresează şi PFA-urilor sau cabinetelor medicale individuale. Astfel, persoanele fizice autorizate pot primi 2.000 de euro să-şi plătească datoriile sau să-şi cumpere echipamente şi utilaje. Pentru a beneficia de sprijin, PFA-urile trebuie să fi început activitatea înainte de 1 februarie 2020, să nu fi beneficiat de alte forme de sprijin şi să-şi menţină activitatea pentru cel puţin şase luni de la acordarea banilor. 

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Nu în ultimul rând, sunt prevăzute şi granturi pentru investiţii, cuprinse între 50.000 şi 200.000 de euro, ce vor fi acordate pe bază de proiect depus de firma beneficiară şi aprobat de Ministerul Economiei.