• Forțele ruse și-au reînnoit asaltul asupra orașului Harkov, atacându-l cu lovituri aeriene și bombardamente.
  • Un tânăr rus îngenunchează și cere iertare ucrainenilor pentru acțiunile agresive ale liderului rus Vladimir Putin.
  • Armata rusă a început asaltul asupra Harkovului, potrivit localnicilor, ale căror clipuri apar pe rețelele sociale.

Puncte cheie ale zilei:

Zelensky a decis să desfășoare o mobilizare generală în Ucraina în termen de 90 de zile, în multe regiuni, pe lângă legea marțială, a fost introdusă o interdicție de oprire.

Armata rusă a dezactivat 211 instalații de infrastructură militară din Ucraina, inclusiv 17 posturi de comandă și control, 19 sisteme de apărare antiaeriană S-300 și Osa, 39 de stații radar, peste 150 de forțe de securitate ucrainene și-au depus armele.

Șase avioane de luptă ucrainene, un elicopter, cinci drone, 67 de tancuri și alte vehicule blindate de luptă, 16 sisteme de rachete cu lansare multiplă au fost distruse, a informat Ministerul Apărării.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Armata rusă a ocupat teritoriul centralei nucleare de la Cernobîl și aerodromul Gostomel de lângă Kiev, au blocat Cernihiv, Sumy, Konotop și Kiev din vest, forțele LPR au avansat până la 21 km, forțele DPR – până la 25 km și ajuns la Volnovakha.

Zelensky a spus că este gata să discute despre statutul neutru al Ucrainei cu Putin. Președintele rus a spus că este gata să trimită o delegație la Minsk pentru negocieri, dar apoi, după cum a raportat Kremlinul, partea ucraineană a decis să nu meargă la Minsk.

Putin a spus că principalele ciocniri dintre forțele ruse din Ucraina sunt cu naționaliști.

Ministerul rus de externe a spus că scopul operațiunii ruse este de a asigura demilitarizarea și denazificarea Ucrainei și de a aduce regimul de la Kiev în fața justiției pentru crime, iar Zelensky se va confrunta la un moment dat cu un tribunal.

Până în această dimineață, peste 3,5 mii de invadatori ruși au fost ucisi și aproape 200 au fost luați ca prizonieri de război, declară consilierul șefului Oficiului Președintelui Ucrainei, Mykhail Podolyak.

UPDATE 07:00

Alerte de raid aerian în Herson, în Cherkasy și în împrejurimi. Oamenii trebuie să meargă imediat la cel mai apropiat adăpost.

Șeful Administrației Regionale de Stat din Khmelnitsky a spus că, astăzi, vor începe să sape tranșee în jurul regiunii.

Noile imagini din satelit arată că aeroportul internațional, Boryspil, din Kiev, pare nevătămat, dar pistele sunt blocate de vehicule.

Alerte de raid aerian în Harkov și Odesa. Oamenii trebuie să meargă la cel mai apropiat adăpost.

UPDATE 06:00

Luptele au izbucnit pe străzile din Kiev.

Alarma aeriană în Uman, Chervonohrad și regiunea Lviv.

Sunetele de tragere ale unui lansator de rachete multiple pot fi auzite în Kharkiv. Se semnalează o serie de explozii.

Potrivit rapoartelor presei, Biden este gata să ofere Ucrainei ajutor militar imediat.

SUA s-au pregătit să-l evacueze pe Zelenski pentru a evita să fie capturat sau ucis de forțele ruse invadatoare. Dar președintele ucrainean a refuzat, până acum, să părăsească țara, potrivit Washington Post.

Președintele Volodimir Zelenski conduce, personal, apărarea Kievului. El se află în capitală, potrivit canalului de stat Dom TV.

UPDATE 05:00

NATO a desfășurat peste 100 de avioane, 120 de nave și mii de trupe în țările din estul alianței, a spus Stoltenberg.

Alerta aeriană a fost declarată, din nou, la Harkov.

UPDATE 04:00

150 de elicoptere de transport și forțe terestre se află la aproximativ 32 km de granița cu Ucraina în sudul Belarusului.

UPDATE 03:00

Kazahstanul refuză să-l ajute pe Putin să lupte în Ucraina și nu recunoaște independența republicilor populare din Donețk și Lugansk, potrivit NBC News.

UPDATE 02:00

Luptele grele continuă în Vasilkovo, Rusia încearcă să debarce trupe.

„Sabotorii ruși s-au îmbrăcat în uniforma Poliției Naționale și au împușcat luptătorii noștri la punctul de control de lângă Vasilkovo”, relatează comandamentul Forțelor Armate ale Ucrainei. „Imediat după aceea, un grup de militari ruși a intrat într-un camion. Este o luptă grea.”, a mai adăugat acesta.

UPDATE 01:00

Rezoluția Consiliului de Securitate al ONU, care condamnă războiul din Ucraina, a fost blocată de Federația Rusă cu drept de veto. China s-a abținut de la vot

Franța a susținut deconectarea Rusiei de la SWIFT și impunerea de sancțiuni împotriva lui Putin.

Medvedev este inclus în lista de sancțiuni a UE.

Podul dintre regiunile Odesa și Nikolaev a fost bombardat.

UPDATE 00:00

Canada impune sancțiuni împotriva lui Putin, Lavrov și șefului Statului Major al Rusiei și susține propunerea de eliminare a Rusiei din SWIFT.

Potrivit președintelui Administrației Regionale de Stat Zaporojie, Melitopol este acum înconjurat și există bătălii în apropierea orașului.

UPDATE 23:00

A început bombardamentul Kievului.

Bulgaria își închide spațiul aerian pentru toate avioanele rusești.

Statele Unite impun sancțiuni împotriva lui Putin și Lavrov, precum și împotriva membrilor Consiliului de Securitate al Rusiei. Casa Albă spune că sancțiunile împotriva lui Putin ar putea include interdicția de călătorie în SUA.

Marea Britanie interzice zborurile cu avioane private rusești.

Președintele Zelensky i-a cerut prim-ministrului Israelului să devină mediator în negocierile cu Federația Rusă.

UPDATE 22:30

Ministrul de Externe ucrainean a spus că a discutat cu omologul său german și că au convenit să crească presiunea asupra Rusiei până când aceasta va opri „agresiunea”.

O serie de explozii puternice sunt în centrul orașului Donețk.

Operatorii de telefonie mobilă din Canada, Austria, Germania, Elveția, Finlanda, Slovacia, Macedonia de Nord, Suedia, Lituania, Letonia, Republica Cehă, Polonia, Croația, Serbia, Bosnia și Herțegovina au anulat plata pentru apelurile telefonice către Ucraina.

UPDATE ORA 22:00

Canalul de știri din Ucraina 24 emite din parcarea subterană.

În această seară, unul din canalele naționale de știri emite dintr-o parcare subterană de teama bombardamentelor din Kiev.

„Suntem forțați să transmitem dintr-un buncăr, pentru că Rusia ne bombardează orașele. Ne ascundem de rachetele rusești. Ne ascundem de Putin si de agresivitatea lui”.

️Președintele Abhaziei a semnat decrete privind recunoașterea DNR și LNR.

ZELENSKI, pe Twitter: „Oameni georgieni incredibili care inteleg ca prietenii trebuie sustinuti! Mulțumiri tuturor celor din Tbilisi și din alte orașe care au venit în sprijinul Ucrainei și împotriva războiului. Într-adevăr, sunt momente când cetățenii nu sunt Guvernul, ci mai buni decât Guvernul.“

Trupele ruse se opresc în apropierea orașului Konotop, din nord-est, după pierderi grele în luptă.

UPDATE ORA 21:00

Primarul Kievului Klitschko spune că Rusia a distrus centrala electrică de la Kiev.

Președintele Zelenski a declarat că cei 13 polițiști de frontieră ucraineni de pe Insula Șerpilor sunt eroi naționali și vor fi tratați ca atare, cu titlurile de rigoare… conform press coference ambasador ucrainean în SUA, Oksana Markarova

UPDATE ORA 20:00

În timpul unui atac al ocupanților din Kharkiv, un obuz a aterizat într-un apartament.

Uniunea Europeană va impune sancțiuni împotriva lui Vladimir Putin și Serghei Lavrov, a declarat diplomatul UE Josep Borrell.

Kuleba, min externe Ucraina: „Potrivit informațiilor serviciilor secrete, Rusia plănuiește o operațiune masivă cu steag fals pentru a „dezumaniza” ucrainenii și pentru a acuza Ucraina de presupuse acțiuni inumane. Nu ai încredere în falsuri. Ucraina își apără pământul într-un război drept și defensiv. Spre deosebire de Rusia, noi nu vizăm grădinițele și civilii.

UPDATE 19:30

A fost declarată o alertă aeriană în regiunea Odesa, vă îndemnăm să stingeți luminile.

O copie a documentului emis astăzi de Ministerul Sănătății din Rusia. Aceasta indică că Rusia anticipează o urgență medicală masivă și a ordonat organizațiilor de sănătate să identifice imediat personalul medical gata să se mute și să lucreze.

NATO va continua să furnizeze arme Ucrainei, inclusiv sisteme de apărare aeriană – secretarul general al Alianței Stoltenberg.

Secretarul general al NATO Stoltenberg a spus:

  • Obiectivele Kremlinului nu se limitează la Ucraina
  • Facem apel la Rusia să oprească acest război fără sens. Rusia este agresorul, Belarus o ajută. Rusia va plăti un preț mare
  • Rușii ar trebui să știe asta. Războiul Kremlinului cu Ucraina nu va pune Rusia într-o poziție mai sigură și mai respectabilă. Acest lucru nu va aduce un viitor bun copiilor tăi.
  • Ieri, aliații NATO au implementat planurile noastre de apărare. Facem acest lucru pentru a ne consolida și mai mult poziția ca NATO. Avem peste o sută de luptători

UPDATE 19:10

Serbia nu se va alătura sancțiunilor împotriva Rusiei.

Ministrul de externe al Letoniei a declarat că UE a aprobat înghețarea activelor rusești.

Ministrul german al Apărării Lambrecht se teme că lui Putin nu se mai teme să atace partenerii NATO. Lambrecht: „Nu este deloc previzibil acum”.

Ca urmare a bombardării lui Akhtyrka de către armata rusă, principalele gazoducte ale Ucrainei au fost amenințate, a declarat Ombudsmanul Lyudmila Denisova.

NATO a pus în aplicare planuri defensive pentru a răspunde la situații de urgență și pentru a proteja teritoriul alianței NATO va continua să ofere sprijin politic și practic Ucrainei.

ZELENSKY: Sunt aici. Președintele e aici. Ministrul… cu toții suntem aici, nu plecam. Glorie Ucrianei”
A anunțat pe instagram.

UPDATE 19:00

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare poate suspenda accesul Federației Ruse și al Belarusului la resursele organizației.

Poliția de la Kiev le cere șefilor de condominii să blocheze accesul pe acoperișurile clădirilor înalte. 18.000 de puști de asalt, distribuite cetățenilor de la Kiev pentru a se apăra împotriva invaziei ruse – ministrul ucrainean al apărării

Reprezentanții permanenți ai celor 47 de state membre din Consiliul European ”au convenit să suspende Federația Rusă de la drepturile sale de reprezentare în cadrul Consiliului și în Adunarea Parlamentară”, se arată în comunicatul de presă al instituției.

Kremlinul a cumpărat publicitate stradala in Moscova pentru interventiile lui Putin.

UPDATE 18:30

Biden a prezentat Chinei informații despre acumularea de trupe ale Rusiei în speranța că Xi va interveni. Oficialii chinezi au respins SUA. și se pare că a împărtășit informațiile cu Moscova.

Statul Major a spus că armata ucraineană a recucerit insula Serpilor

Acesta este războiul lui Putin. El singur, și nu poporul rus, a decis acest război, spune cancelarul german Olaf Scholz. Iată fragmente din discursul său despre atacul Rusiei asupra Ucrainei.

Ministerul rus al Afacerilor Externe ameninta Finlanda dupa ce premierul acestei tari s-a declarat gata sa adere la NATO. Rusia: aderarea la NATO ar avea repercusiuni politice si militare serioase.

UPDATE 18:25

Harkov, vineri seară, atacat de ruși.

UPDATE 18:16

Armata rusă a început asaltul asupra Harkovului, potrivit localnicilor, ale căror clipuri apar pe rețelele sociale.

UPDATE 18:10

Un tânăr rus îngenunchează și cere iertare ucrainenilor pentru acțiunile agresive ale liderului rus Vladimir Putin.

Vreau sa îngenunchez in fața voastră și să îmi cer iertare pentru ce v-a făcut acest nenorocit! Noi nu am vrut să-l alegem! Nu este președintele nostru. Să ne iertați, vă rog. Mulțumim. Glorie Ucrainei! Rusia fără Putin! Rusia fără Putin! Rusia liberă!”, a spus tânărul.

UPDATE 18:05

Ucraina este pregătită pentru negocieri cu Putin, dar nu se pune problema de capitulare, a spus ambasadorul ucrainean la Berlin.

Știre inițială

Forțele ruse și-au reînnoit asaltul asupra orașului din estul Harkov, atacându-l cu lovituri aeriene și bombardamente, relatează Peter Beaumont de la The Guardian.

Invazia Rusiei în Ucraina avansează de-a lungul celor trei linii principale de atac, a informat un oficial al Ministerului Apărării din SUA.

Marea Britanie spune că cea mai mare parte a forțelor ruse, care avansează spre Kiev, rămân la mai mai mult de 50 de km de centrul orașului.

Rușii bombardează zonele rezidențiale din Harkov cu mai multe lansatoare de rachete.

Evacuează 4.000 de refugiați pe oră, iar femeile și copiii sunt prioritatea acum. Evacuarea la gara Kiev a arătat așa astăzi.