• Ministerul rus al Apărării a confirmat că trupele rusești s-au retras de pe Insula Șerpilor.
  • Rusia susține că prin această mișcare dovedește că nu împiedică eforturile ONU de a organiza un coridor umanitar pentru a exporta produse agricole din Ucraina.
  • Șeful de stat major al Ucrainei a declarat că forțele armate ucrainene au alungat trupele rusești de pe insulă și a spus că afirmația Rusiei că retragerea a fost făcută din bunăvoință nu este adevărată.

Forțele rusești s-au retras de pe Insula Șerpilor din Ucraina, un avanpost strategic din Marea Neagră, au anunțat joi Ministerul rus al Apărării și biroul președintelui ucrainean.

Insula Șerpilor, pe care Rusia a ocupat-o în prima zi a invaziei sale, a devenit celebră atunci când polițiștii de frontieră ucraineni staționați acolo au respins cererea unei nave de război rusești de a se preda.

„KABOOM! Nu mai există trupe rusești pe Insula Șerpilor. Forțele noastre armate au făcut o treabă excelentă”, a scris pe Twitter Andriy Yermak, șeful biroului președintelui ucrainean Volodymyr Zelenskiy. Ministerul rus al Apărării a confirmat că trupele rusești s-au retras de pe Insula Șerpilor, numind acest lucru un „gest de bunăvoință” și spunând că trupele și-au îndeplinit sarcinile care le-au fost atribuite.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
AL TREILEA AUR PENTRU POPOVICI
MICROSOFT LANSEAZĂ A.I. REVOLUȚIONARĂ

Ministerul rus a adăugat că mișcarea a arătat că Rusia nu împiedică eforturile ONU de a organiza un coridor umanitar pentru a exporta produse agricole din Ucraina. Miercuri, Rusia a declarat că este pregătită să colaboreze cu Națiunile Unite pentru a combate riscurile unei crize alimentare globale, în urma unei conversații între ministrul de externe Serghei Lavrov și secretarul general al ONU, Antonio Guterres, dar nicio măsură concretă nu a fost anunțată la acel moment.

Insula Șerpilor are un rol strategic pentru transporturile din Marea Neagră

Luna trecută, Ministerul britanic al Apărării a declarat că, dacă Rusia ar putea să-și consolideze poziția pe Insula Șerpilor cu apărare aeriană strategică și rachete de croazieră de apărare de coastă, ar putea domina nord-vestul Mării Negre. citiți mai departe

Comandamentul militar din sudul Ucrainei a scris pe Facebook că forțele rusești au fost evacuate cu două bărci în urma unei operațiuni care a implicat unități de rachete și artilerie. Șeful de stat major al lui Zelenski, a declarat că forțele armate ucrainene au alungat trupele rusești de pe insulă și a spus că afirmația Rusiei că retragerea a fost făcută din bunăvoință nu este adevărată.

El a repetat acuzațiile ucrainene potrivit cărora Rusia ar fi provocat o criză alimentară globală prin blocarea porturilor ucrainene și vizând instalațiile de depozitare. De la invadarea Rusiei pe 24 februarie, transporturile de cereale ucrainene din porturile sale de la Marea Neagră au fost blocate, iar milioane de tone de cereale sunt blocate în silozuri. Moscova spune că sarcina revine Kievului de a îndepărta minele din porturi pentru a elibera rutele de transport și afirmă că sancțiunile occidentale împotriva sa agravează situația.

O primă navă de marfă a părăsit portul ucrainean Berdyansk, ocupat de Rusia, în Marea Azov, în estul Ucrainei, a declarat joi un oficial local, după ce Rusia a declarat că portul a fost deminat și că este pregătit să reia transporturile de cereale. Rusia și Ucraina reprezintă aproape o treime din livrările globale de grâu, în timp ce Rusia este, de asemenea, un exportator global cheie de îngrășăminte, iar Ucraina este un exportator major de porumb și ulei de floarea-soarelui.