Fost adjunct al serviciilor de informații militare IDF: „Libanul, ca țară, a fost victimizată de două ori”

  • Libanul a atacat ieri Israelul.
  • O serie de retorici între cele două state s-au reintensificat recent.
  • Conflictul dintre Israel și Liban nu este unul recent. Cei doi sunt rivali vechi.
  • Israelul este deranjat de influența Iranului asupra Libanului.

Libanul a atacat Israelul, din nou. Statul arab a tras, ieri, 3 rachete către Israel, însă una dintre ele a fost interceptată de scutul israelian Iron Dome. Serviciul național de ambulanță din Israel a declarat că nu au existat victime. Ce se cunoaște până acum este faptul că au fost lansate dintr-o zonă din sudul Libanului, sub conducerea gherilelor Hezbollah, susținute de Iran.

Jacques Neriah, fost adjunct al serviciilor de informații militare IDF: „Israelul nu se luptă cu Libanul ca de la Guvern la Guvern. Ultima dată când cele două armate s-au întâlnit în câmpul de luptă a fost în 1948, când Israelul se lupta pentru independența sa. De atunci, nu am avut niciun contact cu armata libaneză și, de fapt, ce discutăm astăzi este faptul că Libanul, ca țară, a fost victimizată de două ori”

Deși cele două state nu au luptat de la „guvern la guvern” din 1948, Israelul a invadat Libanul de două ori. O dată în 1982, și a rămas acolo timp de 18 ani. Dar tensiunile dintre Israel și partidul politic Hezbollah din Liban au continuat. Astfel că, în 2006 avea loc cea de-a doua invazie, după ce partidul din Liban a încercat să aducă înapoi în țară doi prizonieri libanezi, din închisori israeliene. Libanul a pornit o operațiune militară împotriva Israelului, în care mai mulți militari israelieni au murit și alți doi au fost luați ca prizonieri de război.

Jacques Neriah, fost adjunct al serviciilor de informații militare IDF: „Când libanezii au înțeles că Israelul nu se va retrage de tot din Liban după război, ne-au văzut ca pe o armată de ocupație și nu era cazul. Hezbollah, împreună cu Iranul și cu instrucțiuni directe din partea Iranului au început lupta cu Israelul și sub presiunea Hezbollah ne-am retras total din Liban, în anul 2000”.

Deși Libanul se confruntă cu o criză economică năucitoare, care s-a intensificat în urma exploziei de pe 4 august 2020, pare să nu dea înapoi în fața statului israelian.

Autor: Theodora Tănase