• Talibanii au început să numească noii membrii ai guvernului interimar al noului Emirat Islamic al Afganistanului.
  • Mişcarea talibanilor afgani nu a confirmat oficial numirile.
  • Preşedintele Ashraf Ghani a părăsit Afganistanul şi se află în Emiratele Arabe Unite.

Mişcarea talibanilor a numit doi membri ai grupului islamist la conducerea Ministerului Apărării şi Ministerului Finanţelor din Afganistan, în contextul planului de preluare a puterii după ocuparea a numeroase provincii.

Mollahul Abdul Qayyum Zakir, care în trecut a fost deţinut în penitenciarul militar american de la Guantanamo, a fost numit în funcţia de ministru interimar al Apărării.

Gul Agha a preluat în mod interimar postul de ministru afgan de Finanţe, conform agenţiei Pajhwok.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
APPLE ADUCE UN NOU MAGAZIN DE APLICAȚII
CE „MIAU” FĂCUT...

Săptămâna trecută, Haji Mohammad Idris a fost numit guvernator al Băncii centrale din Afganistan.

Mişcarea talibanilor afgani nu a confirmat oficial numirile. Un comandant al talibanilor a explicat că sunt doar numiri interimare, în contextul în care continuă eforturile pentru formarea unui consiliu executiv în Afganistan.

Statele Unite şi ţările aliate, inclusiv din cadrul NATO, urmează să retragă în totalitate trupele din Afganistan până pe 31 august. În contextul retragerii trupelor occidentale, combatanţii talibani au ocupat numeroase provincii afgane şi zone din capitala ţării, Kabul. Mişcarea talibanilor poartă negocieri cu fostul preşedinte afgan Hamid Karzai şi cu Abdullah Abdullah, liderul Consiliului afgan pentru Reconciliere Naţională, pe tema formării unui guvern de uniune naţională în Afganistan.

Preşedintele Ashraf Ghani a părăsit Afganistanul şi se află în Emiratele Arabe Unite. Prim-vicepreşedintele afgan Amrullah Saleh a declarat că el este acum preşedintele interimar „legitim” al Afganistanului, semnalând că va organiza rezistenţa armată contra insurgenţilor talibani.