Fost militar britanic specializat în OSINT: Putin știe că ministrul rus a eșuat în Ucraina, așa că l-a pus pe Evgheni Prigozin să îl înfrunte. Planul lui Putin în Ucraina, asemănător planului lui Stalin din „Bătălia pentru Berlin”

Joseph Jones, fost militar britanic specializat în OSINT, a analizat în ultimul an activitatea Grupului Wagner din Ucraina cu ajutorul YOSE, un instrument creat de Palliscope pentru analizarea datelor din surse, informații și date multiple, inclusiv materiale neprelucrate, din surse deschise. Astfel, Jones a putut afla lucruri interesante despre forțele lui Evgheni Prigozin,  despre cum tot mai mulți militari ruși par să se alăture Grupului Wagner și cum liderul grupului își construiește imaginea de „salvator” în rândul acestora, înfruntându-l pe ministrul rus Serghei Șoigu, ca parte a unui plan al lui Putin.

YOSE este un instrument analitic creat de Palliscope, care a fost utilizat pentru a analiza informațiile obținute din surse deschise multiple și rețele de socializare și a creat legăturile necesare pentru a livra informații despre identitățile membrilor Wagner, legăturile lor cu alți membri, țările în care aceștia au mai fost dislocați anterior dislocării în Ucraina și echipamentele pe care le folosesc în luptele curente de pe teritoriul ucrainean.

MAS: Domnule Jones, știu că în ultimul aproape un an ați analizat membrii Wagner și liderii lor monitorizând activitatea acestora de pe Telegram cu ajutorul unui instrument numit YOSE, creat de Palliscope. Puteți să îmi spuneți mai multe lucruri despre asta? Ce este YOSE, în primul rând, și ce ați aflat, în al doilea rând? Cum ați folosit acest instrument pentru a afla atâtea informații?

Joseph Jones: YOSE este o soluție complet analitică. YOSE nu colectează datele. În ultimul an, eu am colectat date din mai multe surse online. Sunt sigur că mulți oameni care sunt interesați de Wagner știu că o listă a ajuns în spațiul public, acum câțiva ani, având numele a 4000 de membri sau contractori Wagner. Această listă a fost baza. Ulterior, a fost introdusă în YOSE și a fost procesată într-un index devenind un proiect complex care a inclus mai multe rețele sociale – rețele rusești și Telegram –  și, de acolo, am colectat mai multe date. Apoi, am putut trasa multe legături între mai mulți membri și acea listă de 4000 de membri a crescut la aproape 8000 de membri. S-a dublat printr-un efort de observare a legăturilor sociale dintre membrii și contractorii Wagner și cunoștințele comune pe care le au și, apoi, prin analizarea acestora, s-a determinat dacă sunt sau nu contractori Wagner. Așadar, YOSE nu este un instrument de colectare de date, ci complet analitic. Prin YOSE putem obține imagini video din surse online cu Wagner Group și putem analiza acest conținut media pentru a vedea cum sunt membrii Wagner conectați social din punct de vedere vizual.(…) Există multă informație – în special videouri – publicată pe Telegram în acest moment, oricine o poate accesa.

MAS: Ce ați aflat despre Grupul Wagner și activitățile din ultimul timp?

Joseph Jones: Lucruri foarte interesante. Din numărul inițial de 4000 de membri, un număr important a fost implicat în luptele care au început în februarie 2022. Multe dintre numele Wagner din acea listă au fost implicate în luptele din Ucraina. Este interesantă dinamica pentru că înseamnă că aceștia sunt refolosiți în luptă ori de câte ori este nevoie. Dintr-o perspectivă militară, sunt interesante  tipurile de camuflaj folosite, observate în imaginile online, disponibile publicului. Am văzut luptători Wagner purtând camuflaj de tip „rip-off”, produs local, dar am văzut și tipuri de camuflaj mai vechi, folosite de armata rusească în anii 2000. Observând dinamica din Wagner, știm că atunci când militarii ruși părăsesc armata și intră în Wagner nu există un transfer al gradului avut, dar își păstrează vechimea. Așadar echivalentului unui sergent-major din armata rusă va avea în Wagner responsabilități manageriale. Singurul mod de a-și arăta senioritatea celorlalți membri Wagner este prin tipurile de camuflaj pe care le-au purtat în Cecenia, de exemplu. Multe tipuri de camuflaj vechi pe care le vedem la contractorii seniori din Wagner sunt ale celor care au luptat în Cecenia. Prin urmare, putem afla multe lucruri din uniformele purtate de contractorii Wagner. Însă există și alte lucruri interesante când vine vorba despre identificarea și distingerea între diferiți contractori Wagner și recruți. Una dintre lucrurile observate este că fețele recruților nu sunt acoperate, nu poartă măști, însă cele ale celorlalți luptători Wagner sunt acoperite. Cei cu fețele acoperite sunt, în general, contractorii. Liderii Wagner nu sunt preocupați de expunerea identității recruților din închisori, pe când contractorilor le acoperă identitatea. (…) Probabil că vă întrebați de ce strângem atâtea date. Încă din februarie anul trecut, am ajutat multe state preocupate de lucrurile din Ucraina oferindu-le gratis software-ul și informații despre Grupul Wagner, fie că este vorba despre bazele noatre de date, fie de expriența mea. Am susținut multe țări dintr-o perspectivă a crimelor de război comise (n.r. de Wagner). Nu trebuie să uităm că Grupul Wagner a fost implicat în multe crime de război. (…)

MAS: Menționați săptămâna trecută că mulți militari ruși aleg să treacă de partea Grupului Wagner. De ce credeți că se întâmplă asta, mai ales că aceștia luptă, practic, pentru același obiectiv în Ucraina?

Joseph Jones: Așa este. Sunt mai multe motive. Banii pe care îi câștigă contractorii reprezintă unul dintre acestea. Sunt idei împărțite în acest moment despre asta, pentru că există și informații potrivit cărora unii nu și-au primit banii. În general, pare că răsplata financiară este mai bună în Wagner. Însă există și un alt motiv: Evgheni Prigozin. El și-a construit o imagine de om dur și am văzut, în ultimele luni, că a început o campanie de promovare publică. Ceea ce spune el atinge inimile militarilor ruși, mai ales că îl vedem în videouri online în care vorbește despre cum face orice pentru „eroii ruși”, care sunt îngrijiți cum trebuie. În mințile militarilor ruși, asta e impresionant. Dacă stau să fac o comparație între Prigozin și alte persoane analizate în trecut văd similarități între el și Qassem Soleimani, șeful forțelor QUDS. Vedem aceeași carismă îndreptată spre militari. Prigozin arată aceeași imagine și este foarte vorbăreț, apare des în public și nu îi este teamă să-i înfrunte pe ministrul rus al apărării și pe comandantul „operațiunii militare speciale”. Pentru militarii ruși, Prigozin este o persoană care le apără interesele. Adevărat sau nu, cred că Prigozin are ambiții politice și cred că orice spune o spune cu un motiv, nu cred că face asta în interesul militarilor ruși. Ce am văzut pe rețelele sociale rusești este că sunt mulți militari ruși care se alătură paginilor de recrutare ale Grupului Wagner pentru a întreba dacă se pot înscrie și ei, iar Wagner spune „Nu”, însă se știe că oricine decide să plece din armata rusă, fără permisiune, pentru a se alătura Wagner, este bine-primit. Asta, la un nivel tactic, este o dovadă că Prigozin îi provoacă într-un fel ministrul rus al apărării și conducerea militară rusească. (…)

MAS: Cu toate acestea, în spatele imaginii perfecte afișase de Prigozin, spuneați mai devreme că acesta nu plătește membrii grupului la timp și că nu își ține promisiunile făcute prizonierilor recrutați din Rusia…

Joseph Jones: Este un lucru discutabil. Ce știm este că mai mulți membri din grupurile de prizonieri recruți și-au îndeplinit angajamentele contractuale. Când s-au înscris, s-au angajat să stea pentru șase luni în luptele din Ucraina. Unii dintre aceștia și-au îndeplinit angajamentele și există multe articole în media rusească despre recruții care merg acasă, stau liniștiți în canapea, sunt alături de familiile lor și poate că așa este. Cu toate acestea, acum, Prigozin are o mulțime de luptători pe care îi poate folosi. Acesta a spus online că recruții au mers acasă, și-au îndeplinit angajamentele, păstrează contactul cu ei și a sugerat că mulți dintre aceștia vor să se întoarcă în Ucraina cu Wagner, drept contractori, în viitorul apropiat – mai ales având în vedere ce pare să urmeze în Ucraina în următoarele săptămâni – însă cei care și-au îndeplinit angajamentele, au mers acasă și nu mai vor să se întoarcă în Ucraina sunt vizați de mobilizare. Asta pentru că au fost în războiul din Ucraina deja și ministrul rus al apărării îi caută crezând că sunt perfecți, că nu au nevoie de pregătire militară. Cât despre plată, am văzut că sunt multe comentarii de la mai multe familii și părinți care susțin că fiii lor au fost omorâți în lupte – mulți fiind recruți prizonieri – și aceștia susțin că nu au fost remunerați în urma acestor pierderi. Unul dintre lucrurile pe care le-am observat este că atunci când este publicat un mesaj nefavorabil despre Wagner, adminii grupului îl șterg imediat. Asta ne arată cam ce se întâmplă de fapt și că ar putea exista niște probleme financiare acolo, că Grupul Wagner nu este atât de stabil financiar pe cât pare.

MAS: Având în vedere ce ați descoperit prin YOSE și experiența d-voastră militară, care credeți că este viitorul Wagner în Ucraina? Vă întreb pentru că, zilele trecute, am citit că Putin le-a cerut lui Prigozin și liderului cecen Kadîrov să se retragă din Ucraina, fiindu-i teamă că aceștia ar putea obține prea multă influență. Există și informații potrivit cărora Prigozin și Kadîrov ar plănui înlocuirea lui Putin. Ce credeți despre asta?

Joseph Jones: Cred că este greu să prezicem anumite acțiuni. Însă cred că Prigozin nu va accepta o înțelegere între Ucraina și Rusia, dacă va exista, deși, pentru moment, cred că războiul se va înrăutăți. Nu este în interesul financiar al lui Prigozin să accepte o astfel de înțelegere. Un lucru interesant este că Putin regretă că Prigozin a obținut atâta putere. Dacă ne uităm la Prigozin, vedem că este o persoană înstărită, cu influență și putere. Când vorbesc despre putere mă refer la faptul că a cucerit militarii ruși, pentru că îl văd ca pe un salvator, însă și imaginea contractorului Wagner este aceea a unui militar care a fost parte a unei unități aeropurtate rusești, a marinei sau a forțelor speciale rusești. Deci, vorbim despre militari profesioniști, capabili și competenți. Prigozin are această forță în spate. Dacă aș fi Putin, mi-ar părea rău că am permis acestei persoane să câștige această putere. Însă, în același timp, nu cunoaștem dinamica dintre Prigozin și Putin. Este posibil că ceea ce am văzut la Wagner în Ucraina să fie planul lui Putin. Putin înțelege că ministrul rus al apărării a eșuat în Ucraina și poate că l-a pus pe Prigozin să îl înfrunte pe Șoigu. Nu ar fi prima dată când se întâmplă asta. Dacă ne întoarcem în 1945, bătălia pentru Berlin, am mai văzut asta în Armata Roșie, când Stalin a pus în competiție doi dintre comandanții săi provocându-i să vadă care ajunge primul la Berlin. Cred că asta se întâmplă și în Ucraina, însă mai cred și că lui Putin îi e teamă și că dacă nu regretă acum, va regreta în viitor. (…) Cred că Putin nu îi mai poate spune lui Prigozin ce să facă și nici nu cred că este în interesul său să îl retragă din Ucraina, pentru că a pus doi comandanți în competiție. Putin vrea să se asigure că e mai multă presiune pusă pe ministrul rus al apărării și pe comandantul „operațiunii militare speciale”, iar Prigozin este cel care poate pune această presiune.

Exit mobile version