• Fostul ministru al Sănătății a declarat luni că medicii români mint în privința infecțiilor nosocomiale.
  • Ea a precizat că noi raportăm 1% şi din cauza fricii de consecinţele medico-legale a constatării unei infecţii asociate actului medical.
  • Mihăilă a mai spus că a gândit spitale şi secţii noi, dedicate în special pacienţilor acuţi sau cei cu boli grave, urmând ca acele clădiri vechi, unde circuitele nu pot fi optimizate, să fie folosite pentru activităţi cu risc mai mic, precum îngrijirea paleativă, unde riscul de a suferi complicaţii este mai redus.

Fostul ministru al Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat luni că există o subraportare a infecţiilor nosocomiale, incidenţa fiind dublă faţă de media Uniunii Europene. Ea a precizat că noi raportăm 1% şi din cauza fricii de consecinţele medico-legale a constatării unei infecţii asociate actului medical.

Ioana Mihăilă a afirmat că raportarea nosocomialelor este în creştere, pentru că, faţă de raportările anterioare, a început să se raporteze şi infectia cu clostridium.

„Este clar o subraportare, incidenţa este dublă faţă de media Uniunii Europene. Conform estimărilor, incidenţa este dublă, faţă de medie, dar noi raportăm 1%, şi din cauza fricii de consecinţele medico-legale a constatării unei infecţii asociate actului medical”, a spus fostul ministru.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Ea a precizat că „nu există această cultură, pur şi simplu, în a raporta real ce se întâmplă în spitale, din cauza fricii de consecinţele medico-legale”.

Mihăilă a mai spus că în toată planificarea de investiţii pentru următorii șapte ani, în PNRR şi planul pentru Sănătate, a gândit spitale şi secţii noi, dedicate în special pacienţilor acuţi sau cei cu boli grave, urmând ca acele clădiri vechi, unde circuitele nu pot fi optimizate, să fie folosite pentru activităţi cu risc mai mic, precum îngrijirea paleativă, unde riscul de a suferi complicaţii este mai redus.