• Preţul de pornire al maşinii este de 4.000 de euro
  • Cele mai multe oferte pentru maşină au venit din Iran, acolo unde a fost produs automobilul
  • La licitaţie a mai fost scos un avion de linie folosit de Ceauşescu

Colecţionarii iranieni stau la coadă pentru a licita pentru o maşină de lux, pe care a deţinut-o Nicolae Ceauşescu, relatează Reuters. Dictatorul a primit maşina în 1974, de la Şahul Iranului.

Automobilul, un Paykan Hillman Hunter, lansat în 1967, a fost prima maşină construită de compania naţională iraniană şi a devenit nu doar un reper al industriei iraniene, ci şi o emblemă naţională.

„Interesul este imens. Am primit peste 100 de oferte”, a spus Alina Panico, de la casa de licitaţii Artmark din Bucureşti.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

„Colecţionarii români de maşini sunt prezenţi, însă cele mai multe oferte vin de la iranieni care doresc să îşi aducă simbolul naţional înapoi acasă”, a mai spus ea.

Maşina deţinută de Ceauşescu avea o viteză maximă de 145 de kilometri pe oră, un motor de 1,5 litri cu patru cilindri şi cu o putere de 54 de cai.

Preţul de pornire este de 4.000 de euro, însă cel mai probabil, preţul final va fi de aproximativ 10.000 de euro.

Hillman, care era iniţial din Coventry, Marea Britanie, a fost una dintre cele mai vechi şi prolifice mărci britanice de maşini, iar marca a continuat să fie folosită până în 1976 de compania care o deţinea atunci, Chrysler.

După mai multe încercări eşuate de a construit modele Fiat, Compania Naţională Iraniană a produs primul său model Paykan în 1967, sub licenţa de la Hillman.

La licitaţie a mai fost scos un avion de linie folosit de Ceauşescu în călătoriile oficiale, între 1986 şi 1989, preţul de pornire fiind de 25.000 de euro.