• Interogatoriul fostului cardinal Angelo Becciu, în fața tribunalului Vaticanului, a scos la iveală o poveste spectaculoasă de spionaj pentru salvarea unui misionar răpit de Al Qaeda.
  • Fostul număr trei în Curia Vaticanului a explicat de ce, în perioada în care a fost „înlocuitor al Secretariatului de Stat”, a ordonat plăți secrete către presupusul agent secret italian Cecilia Marogna.
  • Logsic Humanitarne Dejavosti D.O.O.”, deținută de Cecilia Marogna, a primit 575.000 de euro de la Secretariatul de Stat al Vaticanului.

Un fost cardinal a dezvăluit că Papa a autorizat operațiunea de eliberare a a unei călugărițe răpite de Al Qaeda, relatează ABC.

Interogatoriul fostului cardinal Angelo Becciu, în fața tribunalului Vaticanului, a scos la iveală o poveste spectaculoasă de spionaj pentru salvarea unui misionar răpit de Al Qaeda, cu scene în Vatican, Londra, Bogota și Bamako. Fostul număr trei în Curia Vaticanului a explicat de ce, în perioada în care a fost „înlocuitor al Secretariatului de Stat”, a ordonat plăți secrete către presupusul agent secret italian Cecilia Marogna.

Povestea începe în aprilie 2020, când poliția slovenă a alertat nunțiatura din Ljubljana cu privire la mișcări suspecte în conturile societății „Logsic Humanitarne Dejavosti D.O.O.”, deținută de Cecilia Marogna. Între 20 decembrie 2018 și 11 iulie 2019, această societate a primit 575.000 de euro de la Secretariatul de Stat al Vaticanului sub forma de „contribuție pentru misiune umanitară”.

Recomandări

CANDIDATUL COALIȚIEI
UK STĂ RĂU LA ECONOMIE
UNDE SCHIEZI?
CINE CONDUCE ROMÂNIA
CIOLACU RĂMÂNE PREMIER
CINE CONDUCE ROMÂNIA?

Procurorii Vaticanului o acuză pe Cecilia Marogna de deturnare de fonduri, considerând că nu a folosit aceste fonduri pentru a mediatiza răpiri. Potrivit actului de acuzare, societatea, înființată cu o zi înainte de primul transfer, a folosit aproape toate fondurile „pentru a face achiziții care nu erau compatibile cu obiectul de activitate al societății”.

Cum a justificat cardinalul Angelo Becciu plățile

Cardinalul Angelo Becciu a ordonat aceste plăți chiar și la câteva luni după ce s-a mutat la un nou departament al Vaticanului. Încă de la începutul anchetei, el a susținut că aceste plăți au fost autorizate de Papa și au fost folosite pentru a media în procedurile de răscumpărare pentru misionarii răpiți. Cardinalul declară că a primit o permisiune specială din partea Papei pentru a nu fi nevoit să respecte secretul pontifical. În timpul primelor două ore și jumătate de interogatoriu, acesta a citit o „declarație spontană”, în care își susținea nevinovăția și aborda rând pe rând toate acuzațiile care i se aduceau.

În ceea ce privește capitolul răpiri, a fost vorba despre misionara Gloria Cecilia Narváez, răpită în Mali în februarie 2017 de către gruparea teroristă Al Qaeda. „Dilema a fost dacă să încerce să salveze o viață umană cu toate riscurile implicate, cum ar fi expunerea Vaticanului la o judecată negativă din partea organismelor internaționale dacă știrea nu era confidențială, precum și punerea în pericol a vieții și siguranței altor misionari, sau soluția de a-i lăsa pe alții să se ocupe de ea. Ultima opțiune părea prea confortabilă și nu se potrivea cu simțul meu de responsabilitate. Evident, numai Sfântul Părinte putea să rezolve îndoiala, iar eu i-am prezentat problema”, a explicat cardinalul.

Între timp, înainte de a mă adresa Sfântului Părinte, am discutat situația cu doamna Marogna, cu care am vorbit adesea despre probleme de securitate internațională„, a mai adăugat el.

Povestea s-a încheiat în octombrie 2021, când sora Gloria a fost eliberată

În ianuarie, Angelo Becciu s-a întâlnit la Londra cu trei angajați ai Inkermann, care au acceptat misiunea, dar „au precizat că, dacă se dorea evitarea asocierii instituțiilor Vaticanului cu evenimente similare, trebuia evitată orice referire directă la persoane sau adrese care ar fi putut da naștere celei mai mici suspiciuni de trasabilitate”. De aceea, am reiterat numirea doamnei Marogna, care a fost prezentă la acea întâlnire, ca unic intermediar, din motive de confidențialitate pe care le-am convenit cu toții„, a adăugat el pentru a explica plățile, fără a preciza cât s-a cheltuit pentru operațiune. „Vreau să subliniez că nu a fost alocată nicio sumă de bani ca despăgubire pentru doamna Marogna”, a spus el.

„În ceea ce privește costurile operațiunii, oficialii Inkermann m-au informat că nu pot face o estimare concretă, având în vedere incertitudinea activităților ce urmează a fi desfășurate, care ar putea fi chiar mai mari de un milion de euro (…). I-am asigurat că voi răspunde la disponibilitatea lor după ce voi vorbi cu persoana potrivită și, firește, nu l-am menționat pe Sfântul Părinte”, a continuat el.

El asigură, de asemenea, că Papa a aprobat. „Trebuie să spun că fiecare pas al acestei operațiuni a fost convenit cu Sfântul Părinte”, subliniază el. Angajații Inkermann s-au deplasat la Bogota pentru a aduna informații despre călugăriță. Povestea s-a încheiat în octombrie 2021, când sora Gloria a fost eliberată și transferată imediat la Roma și a locuit în Casa Santa Marta până când și-a recăpătat puterile și a putut să se alăture familiei sale din Columbia.

În declarația sa spontană, fostul cardinal a negat din nou că ar fi deturnat fonduri în contextul investiției Secretariatului de Stat într-o clădire din Londra și în trimiterea de ajutoare către Caritas în dieceza de Ozieri din Sardinia, prin intermediul fratelui său. El a negat, de asemenea, că au fost folosite fonduri de la Óbolo, care provin din donații ale credincioșilor pentru operele de caritate ale Papei, și a subliniat că toate operațiunile au fost efectuate cu fondurile de rezervă ale Secretariatului de Stat. Interogatoriul va continua pe 18 mai, cu întrebările procurorului privind plata răscumpărării.