• Șușkevici a fost unul dintre cei trei actori principali, alături de președintele rus Boris Elțîn și de președintele ucrainean Leonid Kravciuk, la o întâlnire care a avut loc într-o cabană de vânătoare din Belarus, în decembrie 1991, la care au anunțat sfârșitul fostei superputeri conduse de Gorbaciov.
  • Șușkevici a condus Belarusul până în 1994, când a pierdut alegerile prezidențiale în fața lui Alexander Lukașenko și a eșuat în mai multe campanii ulterioare împotriva acestuia.
  • Referințele la Șușkevici au fost eliminate din manualele de istorie școlare în 2021, după ce acesta s-a pronunțat de numeroase ori împotriva represiunii protestelor de către Lukașenko.

Fostul lider belarus, Stanislav Șușkevici, cel care i-a dat vestea lui Mihail Gorbaciov că Uniunea Sovietică va fi trecută în istorie, a murit la vârsta de 87 de ani, a anunțat, miercuri, presa belarusă, citată de soția sa.

Șușkevici a fost unul dintre cei trei actori principali, alături de președintele rus Boris Elțîn și de președintele ucrainean Leonid Kravciuk, la o întâlnire care a avut loc într-o cabană de vânătoare din Belarus, în decembrie 1991, la care au anunțat sfârșitul fostei superputeri conduse de Gorbaciov.

„URSS, ca realitate geopolitică și ca subiect de drept internațional, a încetat să mai existe”, au afirmat aceștia într-o declarație comună în care au anunțat formarea unei noi Comunități de State Independente.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Șușkevici a povestit în anii următori că ceilalți doi lideri l-au desemnat în glumă să îl informeze pe Gorbaciov, lucru pe care l-a făcut într-un apel stânjenitor la Kremlin, în timp ce Elțîn îi telefona președintelui american George Bush.

Gorbaciov, care a supraviețuit unei lovituri de stat în august 1991, din care a ieșit grav slăbit, a fost forțat să demisioneze câteva săptămâni mai târziu, în timp ce steagul sovietic era coborât pentru ultima dată deasupra Kremlinului.

Șușkevici a condus Belarusul până în 1994, când a pierdut alegerile prezidențiale în fața lui Alexander Lukașenko

Șușkevici a condus Belarusul până în 1994, când a pierdut alegerile prezidențiale în fața lui Alexander Lukașenko și a eșuat în mai multe campanii ulterioare împotriva acestuia.

A rămas un critic dur al lui Lukașenko și a sprijinit protestele în masă împotriva acestuia după alegerile contestate din 2020, deși nu a participat la demonstrații din cauza sănătății sale în declin.

Într-un interviu acordat agenției Reuters, în luna august a aceluiași an, Șușkevici a prezis corect că Lukașenko se va menține la putere, sprijinit de puternica sa armată și de Moscova.

„Lukașenko este în slujba Kremlinului, pentru că altfel nu ar putea rezista. Kremlinul… îl susține”, a declarat el pentru Reuters.

„În astfel de condiții, este dificil pentru opoziția belarusă, bătută și torturată, să lupte cu Rusia.”

Lukașenko a semnat un decret special în 1997 prin care pensia lui Șușkevici a fost înghețată și nu a fost indexată cu rata inflației. În 2015, când valoarea pensiei s-a erodat aproape de zero, el a cedat și a majorat-o la 220 de dolari pe lună.

Referințele la Șușkevici au fost eliminate din manualele de istorie școlare în 2021, după ce acesta s-a pronunțat de numeroase ori împotriva represiunii protestelor de către Lukașenko.

Moartea sa a fost raportată, miercuri, de agenția de știri de stat Belta.