• Ramos a luptat împotriva rebelilor de dreapta, de stânga și islamici în timpul mandatului său în armată.
  • Deși a obținut mai puțin de 23% din voturi, Ramos a ajuns în scurt timp la un sprijin de 66%.
  • Cunoscut sub numele de FVR, Ramos a urmat cursurile Academiei militare americane de la West Point și a luptat în Războiul din Coreea în anii 1950 ca lider de pluton.

Fostul președinte filipinez Fidel Valdez Ramos, care a murit duminică, a fost un luptător în timpul războaielor din Coreea și Vietnam și un supraviețuitor în arena politică, ieșind dintr-o funcție de securitate de rang înalt în timpul dictaturii lui Ferdinand Marcos Sr. pentru a câștiga votul pentru cea mai înaltă funcție a națiunii. Avea 94 de ani.

Ramos a devenit un erou pentru mulți pentru că a dezertat din guvernul lui Marcos, unde a condus forțele naționale de poliție, stimulând căderea dictatorului în timpul revoltei populare din 1986 împotriva regimului său. Alții, însă, nu i-au iertat sau uitat rolul său în aplicarea legii marțiale sub regimul Marcos.

Ramos, celebru în ultimii ani pentru că ținea în mână trabucuri nestinse, a câștigat la limită alegerile contestate din 1992 pentru a o înlocui pe Corazon Aquino, liderul Partidului Poporului, care l-a înlăturat pe Marcos. Deși a obținut mai puțin de 23% din voturi, Ramos a ajuns în scurt timp la un sprijin de 66%, iar președinția sa a fost amintită pentru o perioadă de pace, stabilitate și creștere economică.

Recomandări

CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ
SCADE INTERESUL PENTRU VISION PRO
P.E. LUPTĂ CONTRA TRAFICULUI DE FIINȚE UMANE
PRAFUL SAHARIAN ACOPERĂ GRECIA

Familia noastră împărtășește durerea poporului filipinez în această zi tristă. Nu am pierdut doar un bun lider, ci și un membru al familiei, a declarat într-o declarație fiul lui Marcos, recent ales președinte Ferdinand Marcos Jr.

Moștenirea președinției sale va fi întotdeauna prețuită și va fi consacrată pentru totdeauna în inimile națiunii noastre recunoscătoare.

Cunoscut sub numele de FVR, Ramos a urmat cursurile Academiei militare americane de la West Point și a luptat în Războiul din Coreea în anii 1950 ca lider de pluton. A servit la sfârșitul anilor 1960 în Vietnam ca lider al Grupului de acțiune civilă din Filipine. Ramos a deținut toate gradele în armata filipineză, de la sublocotenent la comandant-șef. Nu și-a pierdut niciodată ținuta militară și fanfaronada, lăudându-se de multe ori: Nu există locuri de muncă ușoare pentru Ramos.

Fiul fostului diplomat a devenit singurul lider metodist al acestei țări majoritar romano-catolice. Administrația sa de șase ani a deschis economia țării către investițiile străine prin politici de dereglementare și liberalizare.

Ramos a desființat monopolurile din sectoarele transporturilor și comunicațiilor. Prin intermediul unor puteri speciale acordate de Congres, a restabilit sectorul energiei electrice, care se afla în dificultate, punând capăt întreruperilor de energie electrică de 12 ore care afectau țara. În timpul mandatului său, economia a înregistrat o creștere puternică, iar rata sărăciei a scăzut de la 39% la 31% prin intermediul Agendei sale de reformă socială.

Ramos a luptat împotriva rebelilor de dreapta, de stânga și islamici în timpul mandatului său în armată, dar mai târziu a purtat discuții de pace cu toți dușmanii statului, inclusiv cu soldații necinstiți care au încercat de aproape o duzină de ori să o dea jos pe Aquino în timpul mandatului său.

A semnat un acord de pace cu separatiștii islamici din Frontul Moro de Eliberare Națională în 1996 și a reușit să reducă numărul gherilelor conduse de maoiști la peste 5.400 de rebeli, de la un maxim de 25.000 la începutul anului 1986.

Ramos a fost un dependent de muncă multitasking și un lider atletic. Când era șef militar, juca golf și făcea jogging în același timp, alergând după minge. Joggingul său de dimineață devreme era legendar printre ofițerii săi de stat major și chiar și la 80 de ani, el sărea pentru a reconstitui ceea ce a făcut în timpul revoltei din 1986.