• Jim Mattis a lansat un atac dur la adresa lui Donald Trump
  • Fostul secretar al Apărării l-a acuzat pe preşedinte că încearcă să-i dividă pe americani prin crearea unui „conflict fals“ între societatea civilă şi armată
  • Mattis a stat departe de lumina reflectoarelor de la retragerea sa din funcţie în decembrie 2018

„Am urmărit evenimentele din această săptămână furios şi îngrozit“, a scris Jim Mattis într-un mesaj extrem de rar. Criticile fostului secretar al Apărării sunt cu atât mai remarcabile cu cât acesta a stat departe de lumina reflectoarelor de la retragerea sa din funcţie în decembrie 2018.

După ce a plecat în semn de protest faţă de politicile lui Trump în Siria, Mattis a refuzat să vorbească despre liderul de la Casa Albă, spunând că, pentru liniştea naţională, nu o va face atâta timp cât fostul său şef este în continuare în funcţie. Dar protestele izbucnite în SUA după moartea lui George Floyd şi mai ales reacţia administraţiei de la Casa Albă, l-au determinat să iasă cu o poziţie publică.

În mesajul său, Mattis scrie că nu şi-a imaginat vreodată că trupelor armate li se va „ordona, în orice circumstanţă, să încalce drepturile constituţionale ale concetăţenilor – cu atât mai puţin pentru o fotografie bizară a comandantului ales al Armatei“.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

„Donald Trump este primul preşedinte din viaţa mea care nu încearcă să unească poporul american – nici măcar nu se preface că încearcă. În schimb, el încearcă să ne dividă. Vedem sunt consecinţele a trei ani de efort deliberat în această direcţie. Asistăm la consecinţele a trei ani fără o conducere matură“, a scris Mattis în mesajul său publicat de The Atlantic.