• Fostul şef al agenţiei israeliene de spionaj Mossad a făcut dezvăluiri în cadrul unui interviu.
  • Yossi Cohen a sugerat implicarea israeliană în distrugerea instalaţiei nucleare iraniene de la Natanz şi asasinarea unui om de ştiinţă.
  • Yossi Cohen s-a retras săptămâna trecută din funcţie.

Fostul şef al agenţiei israeliene de spionaj Mossad a acordat un interviu, care dezvăluie operaţiunile ţării sale împotriva Iranului, transmite BBC.

Yossi Cohen a dat detalii despre furtul arhivei nucleare a Iranului, aflată într-un depozit de la Teheran. Astfel, în 2018 zeci de mii de documente au ajuns în Israel.

De asemenea, el a sugerat implicarea israeliană în distrugerea instalaţiei nucleare iraniene de la Natanz şi asasinarea unui om de ştiinţă, şeful programului nuclear al Iranului. Mohsen Fakhrizadeh a fost asasinat pe un drum în afara Teheranului în noiembrie anul trecut, Iranul învinuind public Israelul pentru acest atac.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

Yossi Cohen s-a retras săptămâna trecută din funcţie.

Acesta a acordat interviul jurnalistului Ilan Dayan pentru canalul 12 din Israel şi a fost difuzat joi seară.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a numit pe Cohen în funcţia de şef al Mossadului la sfârşitul anului 2015. S-a alăturat agenţiei în 1982 după ce a studiat la universitatea din Londra şi a declarat că a avut „sute” de paşapoarte de-a lungul carierei sale.

Netanyahu a vorbit despre fişierele furate la o conferinţă de presă din 2018 şi a spus că acestea dovedeau faptul că Iranul a încercat în să fabrice, în secret, arme nucleare, acuzaţie pe care Iranul a negat-o.

Cohen a declarat în cadrul interviului că a fost nevoie de 2 ani pentru a planifica operaţiunea. În total, 20 de agenţi Mossad au fost implicaţi şi niciunul dintre aceştia nu era cetăţean israelian. Operaţiunea a fost urmărită de el, de la un centru de comandă din Tel Aviv. Agenţii au pătruns într-un depozit şi au trebuit să spargă peste 30 de seifuri, a povestit fost şef al Mossad. 

Toţi agenţii au supravieţuit şi sunt bine, a adăugat el, deşi unii au fost nevoiţi să plece din Iran.

Totodată, Cohen a vorbit și despre moartea lui Mohsen Fakhrizadeh, cel mai important om de știință iranian în domeniul nuclear. Acesta a fost asasinat pe un drum în afara Teheranului, în noiembrie, anul trecut.

În trecut, Teheranul acuzase Mossadul, agenţia de informaţii a Israelului, că ar fi la originea asasinatelor, comise cu bombe plasate sub vehiculele oamenilor de ştiinţă sau prin atacuri cu arme de foc.

Fostul șef al Mossad-ului nu a acuzat direct pe nimeni. El a spus însă că omul de știință era o țintă „de mai mulți ani”.