Fotbalul alimentează conflicte. Rusia, înfuriată din cauza echipamentului Ucrainei de la Euro 2020

Noul echipament al Ucrainei a provocat furia Moscovei, relatează BBC. Tricoul de „acasă” al naţionalei Ucrainei are desenat pe el o hartă în care apare şi Crimeea, anexată de Rusia.

Tricoul este cel pe care jucătorii antrenaţi de Andrei Şevcenko îl vor purta la Campionatul European. Din design-ul echipamentului face parte o hartă a Ucrainei, care include şi Crimeea şi sloganul „Glorie Ucrainei”.

Captură foto: Echipa naţională de fotbal a Ucrainei

Rusia a anexat peninsula Crimeea în 2014 şi o consideră parte a teritoriului său, ceea ce nu este recunoscut la nivel internaţional.

Sloganul de pe tricou – „Glorie Ucrainei” – este un cântec patriotic, folosit la manifestarile din 2014, împotriva preşedintelui pro-rus, Viktor Ianukovici.

„Credem că tricoul le va da putere jucătorilor, pentru că vor lupta pentru toată Ucraina”, a declarat Andrei Pavelko, şeful federaţiei de fotbal.

Reacţia Rusiei

Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zakharova, a criticat echipamentul, spunând că echipa de fotbal a „a ataşat teritoriul Ucrainei la Crimeea Rusiei”, creând „iluzia imposibilului”.

Politicianul Dmitry Svishchev a numit tricoul „total inadecvat” şi a cerut ca UEFA să ia măsuri.

Exit mobile version