• Un muzeu din România se poate lăuda cu cea mai veche pâine din lume.
  • Are 129 de ani și arată ca propaspăt scoasă din cuptor.
  • Pâinea a fost analizată de specialiștii care au constatat că nu prezintă urme de mucegai, fiind perfect conservată.

Un muzeu din România se poate lăuda cu cea mai veche pâine din lume. Are 129 de ani și arată ca propaspăt scoasă din cuptor.

Pâinea a fost analizată de specialiștii care au constatat că nu prezintă urme de mucegai, fiind perfect conservată. Așa se face că, World Record Academy, din Miami, SUA, a recunoscut-o şi a omologat-o drept cea mai veche pâine din lume.

Sursă Foto: Facebook/Muzeul de Istorie Galați

Istoria celei mai vechi pâini din lume

Pâinea a fost plămădită și coaptă în Italia, în vara anului 1892. Aceasta a fost prezentată apoi în Expoziţiei Italo-Americană de la Genova (10 iulie – 4 noiembrie 1892), cu ocazia celebrării a 400 de ani de la descoperirea Americii de către Cristofor Columb. 

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Guvernul Italiei a decis să marcheze momentul printr-o mare reuniune navală internaţională, în portul Genova. La decizia Regelui Carol I, România a fost reprezentată la eveniment de crucişătorul Elisabeta, nava-amiral a Marinei Militare Române şi de bricul Mircea, navă-şcoală. Regele Carol I a încredinţat comanda superioară a celor două nave colonelului Ioan Murgescu, care a primit şi misiunea de a încredinţa o scrisoare de felicitare regelui Italiei, Umberto I”, povesteşte profesorul Cristian Căldăraru, directorul Muzeului de Istorie Galaţi. 

Sursă Foto: Facebook/Muzeul de Istorie Galați

Cum a ajuns în România

Vasile Pamfil a fost cel care a intrat în posesia pâinii și a adus-o la Galați, într-o cutie de sticlă. Pâinea a reușit să fie păstrată, în perfectă stare, într-o cutie de sticlă.

Aceasta a fost păstrată în locuința sa până în mai 1915, după care a donat-o institutorului Paul Paşa, directorul Şcolii primare nr. 6 de băieţi din Galaţi. 

La rândul său, Paul Paşa donează pâinea nou-înfiinţatului Muzeu Regional „Casa Cuza Vodă”, în anul 1939, împreună cu întreg patrimoniul muzeistic de la Şcoala nr 6 de băieţi, cuprinzând 5.500 de obiecte.

Renegată de comuniști

Aceasta a fost expusî în muzeul din Galaţi până în anii ’70, până când regimul comunist a retras-o din spaţiu public.

„Acest bun muzeistic a făcut parte din expoziţia de bază a Muzeului de Istorie Galaţi până la începutul anilor ’70, când a fost retras deoarece reprezenta un produs al orânduirii burghezo-moşiereşti, nefiind în concordanţă cu valorile proletare promovate în acea vreme”, spune profesorul Căldăraru. 

„Pâinea din 1892”, din nou în atenția lumii în 2009

După mai bine de patru decenii, vreme în care a fost aruncată prin depozitele muzeului, „Pâinea din 1892” a fost redescoperită în anul 2009, într-o perfectă stare de conservare.

Aceasta a reintrat în atenția specialiștilor în muzeografie, cât şi a celor din domeniul chimiei alimentare, care sunt interesați de modul în care a fost cu putinţă păstrarea ei pentru o perioadă atât de îndelungată. 

paine-veche
Sursă Foto: Facebook/Muzeul de Istorie Galați