• Guvernul chinez spune că este neutru.
  • După ce Xi ajunge la Moscova, el și omologul său rus ar putea vorbi despre alte lucruri, dar toată atenția va fi îndreptată către criza ucraineană.
  • China devine din ce în ce mai pregătită să se implice în chestiuni care depășesc cu mult granițele sale.

Discuțiile informale dintre Putin și Xi Jinping s-au încheiat, au durat 4,5 ore

Negocierile au început acum aproximativ 4 ore

Negocierile tete a tete dintre Putin și Xi Jinping sunt încă în desfășurare – RIA Novosti, citând purtătorul de cuvânt al Kremlinului Peskov.

Blinken: „Lumea nu ar trebui să fie păcălită” de propunerile de „pace” ale lui Xi în Rusia

Secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken, a avertizat luni că lumea nu ar trebui să se lase ,,păcălită” de ceea ce a descris ca fiind mișcări tactice ale Rusiei, pe care China le-ar putea susține.

Blinken a subliniat, în timpul discursului său despre drepturile omului în lume, că întâlnirea președintelui chinez Xi Jinping cu omologul său rus Vladimir Putin, după ce Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele acestuia, arată că Beijingul nu crede că Moscova ar trebui să fie trasă la răspundere pentru invadarea Ucrainei. De asemenea, el a avertizat că ajungerea la o încetare a focului care ar permite Rusiei să păstreze trupele în Ucraina ar însemna să recunoască victoria acestei țări în cucerirea sa.

Recomandări

NOU COD PENTRU SCHENGEN
CE FAC ELEVII ÎN SĂPTĂMÂNA VERDE
NE-A SALVAT VACCINUL?
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT

Comentând în continuare despre drepturile omului, Blinken a menționat că acestea sunt ,,universale” și trebuie ,,să se aplice tuturor, oriunde” . El a subliniat că scopul raportului nu este ,,de a da lecții sau de a face de rușine” , ci de a ,,oferi o resursă pentru acele persoane care lucrează în întreaga lume pentru a proteja și a susține demnitatea umană atunci când aceasta este amenințată în atât de multe feluri” .

Xi Jinping la Moscova

„Dragul meu prieten, președintele Putin,

Sunt încântat de invitația dumneavoastră de a efectua o vizită de stat în Rusia, mai ales după recenta mea realegere ca președinte al Republicii Populare Chineze. Am ales Rusia ca prima destinație a vizitei mele în străinătate, așa cum am făcut și acum zece ani, când am devenit pentru prima dată președinte al țării mele. Amintirile acelei vizite sunt bine păstrate în inima mea.

Relațiile chinezo-ruse sunt extrem de importante pentru noi, dat fiind că suntem cele mai mari țări vecine și parteneri într-o cooperare și interacțiune strategice cuprinzătoare. După recenta mea realegere ca secretar general al Partidului Comunist Chinez și președinte al Republicii Populare Chineze, ați trimis imediat telegrame de felicitare, pentru care vă mulțumesc sincer.

Sunt conștient de alegerile prezidențiale din Rusia din anul viitor și doresc să vă exprim recunoștința mea față de conducerea dumneavoastră puternică, care a adus progrese semnificative și prosperitate pentru țară. Sunt sigur că poporul rus vă va sprijini în continuare în eforturile dumneavoastră.

Țările noastre au multe obiective comune în ceea ce privește dezvoltarea și prosperitatea. Ambele țări depun eforturi considerabile pentru a realiza modernizarea și dezvoltarea, iar prin cooperarea noastră strânsă, suntem siguri că vom atinge aceste obiective împreună.

Vă sunt foarte recunoscător pentru sprijinul constant și atitudinea pozitivă pe care ați arătat-o față de dezvoltarea Chinei în ultimii ani. În ceea ce privește cooperarea noastră strategică internațională, trebuie să ne asigurăm că obținem dreptate și egalitate în lume, precum și dezvoltare și prosperitate în țările noastre.

Vă mulțumesc pentru invitația de a organiza un prânz prietenesc în format unu-la-unu, care ne va permite să discutăm probleme bilaterale și să abordăm toate problemele de interes comun.

Mulțumesc!”

Putin către Xi Jinping

Vladimir Putin se întâlnește luni după-amiază la Kremlin cu președintele Republicii Populare Chineze, Xi Jinping, care se află în Rusia într-o vizită de stat. Pagina oficială a Kremlinului publică fragmente din discuția celor doi, fragmente pe care le difuzăm pe măsură ce sunt date publicității de oficialii ruși.

Vladimir Putin: Stimate domnule președinte, Drag prieten! Bun venit în Rusia, la Moscova.

Mă bucur că am ocazia să vă felicit personal pentru realegerea dumneavoastră ca șef al statului chinez. Acest lucru a fost posibil deoarece poporul chinez și reprezentanții săi au apreciat munca ta în deceniile precedente.

În ultimii ani, China a făcut un salt extraordinar în dezvoltarea sa. Peste tot în lume, acest lucru provoacă un interes real și chiar te invidiem puțin.
China a creat un sistem foarte eficient pentru dezvoltarea economiei și consolidarea statului. Este mult mai eficient decât în ​​multe alte țări ale lumii, acesta este un fapt evident. Mecanismele pieței sunt combinate cu un curs politic destul de încrezător și aduc rezultate vizibile.

Sunt sigur că sub conducerea dumneavoastră, China va face pași suplimentari în dezvoltarea sa în următorii ani și va atinge cu siguranță obiectivele pe care vi le-ați propus.

Este simbolic faptul că în urmă cu exact 10 ani ne-am întâlnit aici – ați făcut prima dumneavoastră vizită în calitate de președinte al Republicii Populare Chineze în Rusia. În acest timp, am făcut pași semnificativi în dezvoltarea relațiilor noastre. Cifra noastră de afaceri comercială s-a mai mult decât dublat: a fost, după părerea mea, 87 cu puțin – acum este deja sub 200, 185 de miliarde de dolari. Avem o mulțime de sarcini și obiective comune.

Știu că dumneavoastră personal și toți prietenii noștri chinezi acordați o mare atenție dezvoltării relațiilor ruso-chineze și luați o poziție corectă și echilibrată cu privire la cele mai presante probleme internaționale. Am studiat cu atenție propunerile dumneavoastră pentru rezolvarea crizei acute din Ucraina. Desigur, vom avea ocazia să discutăm această problemă. Știm că porniți de la principiile justiției și respectării prevederilor fundamentale ale dreptului internațional, securitate indivizibilă pentru toate țările. De asemenea, știți că suntem întotdeauna deschiși la procesul de negociere. Vom discuta, desigur, toate aceste probleme, inclusiv inițiativele dumneavoastră, pe care le tratăm cu respect, desigur.

În general, interacțiunea noastră pe arena internațională, desigur, contribuie la întărirea principiilor fundamentale ale ordinii mondiale și ale multipolarității. Există o mulțime de întrebări în sfera cooperării economice. Mâine vom putea vorbi despre asta cu participarea partenerilor și colegilor noștri. Astăzi mă bucur foarte mult că ați găsit posibil, ați găsit timp să veniți seara, într-o atmosferă informală, prietenoasă, să vorbiți calm pe toate problemele care ne interesează.

Bine ati venit!”

Putin l-a felicitat pe Xi Jinping pentru realegerea sa în funcția de președinte al Chinei

Putin l-a felicitat pe Xi Jinping pentru realegerea sa în funcția de președinte al Chinei, a remarcat eficacitatea economiei și a guvernării chineze. Președintele rus a remarcat că planul Beijingului poate fi discutat, Rusia este întotdeauna deschisă procesului de negocieri. Putin a spus că a citit cu atenție planul Chinei de a rezolva situația din Ucraina.

Xi Jinping a părăsit hotelul Soluxe din Moscova pentru o întâlnire cu Vladimir Putin

Putin se adresează ministrului de interne înainte de întâlnirea cu Xi

Xi Jinping a aterizat la Moscova, unde a fost întâmpinat de o fanfară militară și de vicepremierul rus Dmitri Cernîșenko. Liderul rus Vladimir Putin s-a adresat unei adunări anuale a ministerului său de interne.

Xi și Putin urmează să se întâlnească mai târziu în cursul zilei de astăzi pentru ceea ce a fost descris ca fiind o masă informală și o conversație între patru ochi. Discuțiile oficiale vor avea loc mâine.

China neagă furnizarea de arme către Rusia

La o conferință de presă, convocată în timp ce Xi Jinping se îndrepta spre Rusia, Wang a fost întrebat despre rapoartele potrivit cărora muniția chineză a fost folosită de Rusia în Ucraina.

El a profitat de ocazie pentru a le reaminti reporterilor că SUA, nu China, au fost cele care au furnizat arme pe câmpurile de luptă din Ucraina. „Partea americană ar trebui să nu mai alimenteze focul și să nu mai stârnească flăcările… și să joace un rol constructiv pentru o soluție politică la criza din Ucraina, nu invers”, a spus el.

Kremlinul spune că Putin și Xi vor discuta despre pacea în Ucraina

Președintele rus Vladimir Putin va discuta subiectul păcii din Ucraina cu președintele chinez Xi Jinping în timpul vizitei sale la Moscova , a anunțat luni Kremlinul.

„Într-un fel sau altul, subiectele care sunt atinse în planul [de pace al Beijingului] vor fi, desigur, inevitabil atinse în timpul schimbului de opinii asupra Ucrainei [între Putin și Xi]”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Desigur, președintele Putin va oferi explicații exhaustive, astfel încât președintele [chinez] Xi Jinping să poată obține o viziune directă asupra situației actuale din partea rusă”, a adăugat el.
Putin și Xi sunt așteptați să aibă o întâlnire „informală, dar foarte importantă”, luni după-amiază, ora Moscovei, potrivit lui Peskov.

Xi Jinping a ajuns în Rusia

Sunt încrezător că vizita mea va fi fructuoasă și va da un nou impuls dezvoltării relațiilor cu Rusia”, a spus Xi Jinping.

UPDATE. Ce au spus China și Ucraina despre mandatul de arestare a lui Putin?

Se poate spune cu siguranță că această călătorie a ridicat unele sprâncene în Occident, în special după ce Curtea Penală Internațională (CPI) a emis vineri un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin.

Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a declarat deja că instanța ar trebui să evite politizarea și standardele duble” și să mențină o poziție obiectivă și imparțială”.

Anterior, în cadrul unei conferințe de presă la Beijing, Wang Wenbin a declarat jurnaliștilor că instanța ar trebui să respecte imunitatea șefilor de stat față de jurisdicție în conformitate cu dreptul internațional”. China și Rusia se numără printre țările care nu recunosc jurisdicția CPI.

UPDATE. Putin și Xi publică articole în China și Rusia – și menționează războiul

Vladimir Putin și Xi Jinping au publicat articole de ziar în țările celuilalt înainte de întâlnirea lor.

Ambele articole menționează războiul din Ucraina și amândouă vorbesc despre o soluție negociată – cu toate acestea, sunt scurte în ceea ce privește măsurile specifice.

Articolul lui Xi Jinping, publicat în Rusia, spune că un acord trebuie să țină cont de preocupările legitime ale tuturor părților” și că este necesar un dialog orientat spre rezultate” pentru a rezolva criza.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Xi Jinping se află în prima sa călătorie în Rusia de la invadarea Ucrainei anul trecut și urmează să discute cu președintele Vladimir Putin.

Semnalele lui Xi către Putin pot merge doar în trei direcții

Oficial, vizita lui Xi Jinping în Rusia are ca scop promovarea legăturilor bilaterale dintre cei doi vecini și, cu siguranță, aceste guverne spun că sunt din ce în ce mai apropiate. Toate guvernele au astfel de vizite, așa că de ce atâta atenție pentru aceasta? În primul rând, este vorba despre liderul uneia dintre cele două mari superputeri ale lumii care vizitează un aliat – care se întâmplă să fie persoana care a declanșat o invazie într-o altă țară din Europa – în 2022.

Mulți analiști s-au gândit ce ar putea face China dacă se pare că Rusia se confruntă cu o înfrângere clară și umilitoare pe câmpul de luptă.

Guvernul chinez spune că este neutru. După ce Xi ajunge la Moscova, el și omologul său rus ar putea vorbi despre alte lucruri, dar toată atenția va fi îndreptată către criza ucraineană.

Semnalele sale către Vladimir Putin pot merge doar în trei direcții:

  1. E timpul să ia în considerare retragerea
  2. Undă verde pentru a continua sau chiar pentru a merge mai tare în război
  3. Nimic din partea liderului Chinei.

China a intermediat un acord prin care Iranul și Arabia Saudită au restabilit relațiile diplomatice

China devine din ce în ce mai pregătită să se implice în chestiuni care depășesc cu mult granițele sale. Acest lucru ar părea să facă ca opțiunea trei să fie puțin probabilă. În ceea ce privește opțiunea unu, aceasta implică faptul că Beijingul poate revendica din nou mantia de pacificator global în urma acordului dintre Iran și Arabia Saudită. Principala problemă cu această opțiune este măsura în care ar avantaja și China.

Cea mai sumbră dintre opțiuni este numărul doi, dar există o lectură prin care războiul Rusiei cu Ucraina joacă în strategia geopolitică a Beijingului. Kremlinul se ia la trântă cu Occidentul, consumând resursele NATO și, cu cât războiul durează mai mult, cu atât mai mult testează apetitul publicului occidental pentru un nou conflict, în cazul în care Armata Populară de Eliberare ar trece la cucerirea Taiwanului prin forță.

Calculul Beijingului ar putea fi că, cu cât războiul continuă mai mult, cu atât mai puțini oameni vor dori să se implice într-un alt război.

De asemenea, pretenția guvernului chinez de neutralitate nu se potrivește cu știrile controlate de stat. Buletinele de televiziune de seară prezintă linia Kremlinului și dedică o mare parte din reportaje învinuirii Occidentului” pentru conflict”. Nu se vorbește despre un război” și nici nu ar visa vreodată să se refere la o invazie” a Ucrainei. În mod public, China spune că suveranitatea tuturor națiunilor ar trebui respectată (adică a Ucrainei), dar și preocupările legitime de securitate” ale altor țări (adică ale Rusiei).

Citește și:

  1. Când va avea loc echinocţiul de primăvară. Durata zilei va crește, iar cea a nopții va scădea
  2. Secretul longevității: Iată ce au în comun majoritatea centenarilor
  3. De ce e important să aștepți două ore între administrarea acestor medicamente?