• Siniora a acuzat actualii lideri din Liban că nu au acționat cu aceeași hotărâre ca guvernul său în 2006.
  • Acesta a afirmat că Libanul a fost „răpit” de Hezbollah, care este sprijinit de Iran.
  • Libanul se confruntă cu o criză politică, fără un guvern funcțional de la ultimele alegeri din 2022.

Prim-ministrul din Liban, în funcție la momentul ultimului război cu Israelul din 2006, a declarat pentru BBC că țara sa a fost abandonată de comunitatea internațională.

Fouad Siniora a spus că este inacceptabil să părăsești Libanul și că a existat o lipsă de inițiativă atunci când a fost vorba de încercarea de a restabili pacea. „Ne aflăm acum într-o situație foarte dificilă care necesită un efort real pe plan local, atât pe partea arabă, cât și pe plan internațional. Poți împinge lucrurile într-o catastrofă majoră, fără să realizezi ce înseamnă mai târziu. Se întâmplă într-un moment în care administrația americană este ocupată cu alegeri. Și nu putem alege un Președinte, deoarece unele grupuri din țară, în special Hezbollah, au insistat că vor un Președinte care să nu înjunghie acel grup în spate”, a spus Siniora.

Ultimul război dintre Liban și Israel, acum aproape 20 de ani, a început când luptătorii Hezbollah au trecut granița și au atacat soldații israelieni. Doi au fost răpiți și trei au fost uciși, declanșând un conflict de o lună. În zilele care au urmat, Siniora a făcut o declarație publică prin care a îndepărtat guvernul libanez de ceea ce s-a întâmplat.

Recomandări

SONDA PARKER ATINGE SOARELE
MUSK MIZEAZĂ PE AFD
SECRETE DESPRE UNIVERS
CE NU POȚI VIZITA ÎN 2025?
CÂT DE SĂNĂTOS E MOȘU?
SOLSTIȚIUL DE IARNĂ

El crede că actualii lideri ai țării și-au eșuat oamenii nefăcând același lucru.

„Acest guvern nu a făcut ceea ce a făcut guvernul meu în acea zi. Guvernul meu a fost foarte clar și hotărât afirmând că nu eram conștienți și nu am fost informați despre planul Hezbollah de a trece Linia Albastră și de a răpi și ucide soldați israelieni”.

Siniora este neclintit în evaluarea sa asupra suveranității pierdute a Libanului. „Practic, Libanul ca stat a fost răpit de Hezbollah. Iar în spatele lui Hezbollah se află Iranul”.

Siniora a fost și unul dintre arhitecții rezoluției ONU 1701, acordul care a pus capăt războiului din 2006. Printre condițiile sale a fost ca o porțiune din sudul Libanului – zona de la sud de râul Litani – să fie păstrată ca zonă tampon între cele două părți, liberă de orice luptători sau arme Hezbollah.

În ciuda desfășurării forței de menținere a păcii ONU și a prezenței armatei libaneze, acest lucru nu s-a întâmplat. Oamenii lui Hezbollah și infrastructura sa militară au rămas întinși în zonă. Acest vid în vârful sistemului politic libanez a făcut ca influența Hezbollah asupra țării să fie deosebit de dificil de controlat.

Libanul a rămas fără un guvern care funcționează corespunzător de la ultimul său set de alegeri din 2022, fiind condus în schimb de o administrație interioară.

Când mandatul Președintelui Michel Aoun s-a încheiat cu aproape doi ani în urmă, parlamentarii nu s-au putut pune de acord asupra înlocuirii lui – așa că postul rămâne gol. Mulți libanezi cred că conducerea este insuficientă.

Ministrul iranian de externe, Abbas Araghchi, a vizitat capitalele regionale, cerând încetarea simultană a focului atât în ​​Liban, cât și în Gaza.

„Din octombrie 2023 lucrurile s-au târât și s-au înrăutățit din ce în ce mai rău. Au fost puse la dispoziție multe șanse de a disocia situația libaneză de Gaza”, a spus Siniora.

Citește și