• Francezii votează duminică în turul doi al alegerilor regionale
  • Primul tur a fost marcat de un absenteism istoric, doar 33% dintre alegători au venit la urne
  • Partidul lui Emmanuel Macron a suferit o înfrângere devastatoare în primul tur

Francezii merg duminică să voteze în turul doi al alegerilor regionale, iar pentru Emmanuel Macron se anunță o nouă înfrângere. Asta în condițiile în care, în primul tur, s-a înregistrat un record negativ de prezență la urne.

În primul tur au venit la urne 33% dintre alegatori, fapt fără precedent, pentru că prezența nu a coborât niciodată sub 50%, indiferent de tipul de alegeri. Lucrurile nu arată prea bine nici pentru turul doi. Ultimul sondaj de opinie arată o creștere timidă cu 3 procente, doar 36% din cei intervievați spunând că au intenția să voteze mâine.

Partidul lui Emmanuel Macron a suferit o înfrângere devastatoare duminica trecută

​Aceleași sondaje arată că la fel ca în primul tur, favoriți rămân candidații partidelor clasice, socialiștii și republicanii: extrema dreaptă are șanse doar pe Coasta de Azur, iar partidul președintelui este, practic, în afara jocului.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Exista diferențe importante în modul în care se votează la alegeri între România și Franța. Deja, există un tur doi. Apoi, se pot menține în acest tur doi toți candidații care au obținut cel puțin 10% în turul întâi. În două regiuni, de exemplu, există cinci candidați pentru scrutinul de duminică.

În ceea ce îl privește pe alegător, prima grijă a autorităților este aceea de a-l informa. Înainte de alegeri primesc acasă, prin poștă, un plic în care se afla materialele electorale ale tuturor candidaților – programul, pe scurt, și lista candidaților. De asemenea, nu poți vota daca nu te-ai înscris pe lista electorală. Nu există liste suplimentare și nu există perspective pentru un vot electronic.