- Noul prim-ministru francez, François Bayrou, a început consultările pentru formarea noului guvern.
- Extrema stânga a lui Jean-Luc Mélenchon, a anunța deja depunerea unei moțiuni de cenzură.
- François Bayrou a candidat la președinția franceză în 2002, 2007 și 2012.
Noul prim-ministru francez, François Bayrou, a început consultările pentru formarea noului guvern. Este un guvern de risc, pentru ca extrema stânga a lui Jean-Luc Mélenchon, a anunța deja depunerea unei moțiuni de cenzură.
Cum ar putea sa arate acest nou guvern condus de Bayrou
Francois Bayrou a început deja negocierile astăzi, deși nu știm încă foarte clar cine susține și cine nu susține acest guvern. S-a întâlnit, în primul rând, cu actualul ministru de Interne, care în cele trei luni petrecute în guvernul Barnier, a promovat o politică de dreapta, cu măsuri foarte clare antimigrație. Acest lucru ar putea crea probleme Partidului Socialist. De asemenea, s-a întâlnit cu președintele Curții de Conturi, Pierre Moscovici, cunoscut pentru că a fost ministru al Afacerilor Europene și ministru de Externe, dar mai ales pentru originile sale românești. Totodată, are întâlniri și cu președintele Camerei Deputaților și cu președintele Senatului. Aceste demersuri indică faptul că încearcă să evalueze câți deputați și câți senatori îi vor fi alături, adică cine nu va susține o eventuală moțiune de cenzură.
Teoretic, acest guvern ar trebui să fie susținut de centru, desigur de republicani (dreapta republicană) și de socialiști (stânga republicană), însă sunt excluse extremele reprezentate de partidul lui Mélenchon și cel al lui Marine Le Pen.
Partidul lui Jean-Luc Mélenchon a anunța deja depunerea unei moțiuni de cenzură
Cu toate acestea, guvernul este unul fragil și deja se află sub presiune. Jean-Luc Mélenchon a anunțat depunerea imediată a unei moțiuni de cenzură din partea partidului său, considerând că singurul prim-ministru legitim ar putea veni doar din partidul său din Frontul Popular, nicidecum din altă parte. Marine Le Pen, pe de altă parte, a declarat că se va abține deocamdată de la votarea unei moțiuni de cenzură. Totuși, riscurile sunt foarte mari. Socialiștii se opun vehement includerii actualului ministru de Interne în noul guvern, iar republicanii condiționează participarea lor la guvernare de acest aspect.
Astfel, prezența acestui ministru devine un punct sensibil în negocieri. În concluzie, guvernul este extrem de fragil în acest moment. Vestea proastă cu care Franța s-a trezit în această dimineață este degradarea ratingului de credit de către una dintre agențiile de notare. Această decizie a fost influențată de instabilitatea politică și de un deficit bugetar care depășește 6%. Se pare că acest deficit va fi foarte dificil de redus în anul viitor, mai ales în contextul în care partidele politice din Parlament adaugă cheltuieli fără a propune economii. Astfel, deficitul prognozat pentru anul viitor ar putea depăși chiar și 6%.