• Politicienii francezi au adus sâmbătă un omagiu angajaților de la Charlie Hebdo și altor victime ale atacurilor islamiste din ianuarie 2015.
  • Președintele francez Emmanuel Macron a scris pe Twitter numele tuturor celor 17 victime ale valului de atacuri de acum opt ani în Paris și în împrejurimi.
  • Omagiile au venit la câteva zile după ce Teheranul a reacționat cu furie la caricaturile care ironizează conducerea Iranului în ultimul număr al revistei Charlie Hebdo, apărut miercuri.

Nu-i vom uita niciodată” . La opt ani de la atentatele de la Charlie Hebdo, o ceremonie de omagiere a celor 12 victime de la Charlie a avut loc sâmbătă la Paris, în prezența primarului Parisului, Anne Hidalgo, a ministrului de interne Gérald Darmanin, a ministrului culturii Rima Abdul-Malak și a președintelui Adunării Naționale Yaël Braun-Pivet.

Aceștia au fost uciși la 7 ianuarie 2015 de frații Said și Cherif Kouachi, care au declarat că acționau în numele Al-Qaida pentru a răzbuna decizia ziarului de a publica caricaturi ale profetului Mahomed.

Președintele francez Emmanuel Macron a scris pe Twitter numele tuturor celor 17 victime ale valului de atacuri de acum opt ani în Paris și în împrejurimi, inclusiv al celor 12 persoane ucise la sediul din Paris al publicației Charlie Hebdo.

Recomandări

LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
UPT SCHIMBĂ EDUCAȚIA PRIN TEHNOLOGIE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI

Directorul de publicație al ziarului satiric Riss a fost de asemenea prezent pe strada Nicolas-Appert, în arondismentul 11, unde se aflau birourile Charlie Hebdo, în fața plăcii comemorative dezvelite în 2016.

Aleși și rude ale victimelor au adus un omagiu și au depus coroane de flori pentru a cinsti memoria lui Frédéric Boisseau, Franck Brinsolaro, Cabu, Elsa Cayat, Charb, Honoré, Bertrand Maris, Mustapha Ourrad, Michel Renaud, Tignous și Georges Wolinski.

FOTO – Captură de ecran AFP

După 8 ani, Parisul își amintește și aduce un omagiu victimelor atentatelor din ianuarie 2015” , a scris Anne Hidalgo pe Twitter, cu un vizual în care apare motto-ul Parisului, Fluctuat Nec Mergitur (este bătut de valuri, dar nu se scufundă”) , care a devenit simbolul rezistenței orașului după atentatele din 2015.

Omagiu victimelor atacului islamist de la Charlie Hebdo. Asta a fost acum opt ani. Să nu uităm niciodată” , a scris pe Twitter Gérald Darmanin.

Alte omagii

Un omagiu a fost adus, de asemenea, la câțiva metri distanță, pe bulevardul Richard-Lenoir nr. 62, polițistului Ahmed Merabet, care a încercat să îi împiedice pe jihadiști să părăsească redacția.

Alte comemorări sunt de asemenea planificate pentru duminică și luni.

Aceste ceremonii sunt plasate sub semnul sobrietății, al demnității și al reculegerii” , precizează primăria Parisului pe site-ul său, invitându-i pe parizienii care doresc să își aducă omagiile în apropierea locului” .

Un context de tensiune pentru Charlie Hebdo

Comemorările sunt marcate de un context de tensiune pentru Charlie Hebdo: săptămânalul satiric a depus joi o plângere după piratarea site-ului său. O anchetă a fost deschisă astăzi pentru acces fraudulos la un sistem de prelucrare automată a datelor” , a precizat Parchetul din Paris.

De asemenea, ancheta este deschisă și pentru întreținerea frauduloasă, introducerea frauduloasă de date, modificarea frauduloasă a datelor, extragerea frauduloasă de date și împiedicarea funcționării unui astfel de sistem.

Furia Teheranului

Ziarul se află, de asemenea, în centrul unei controverse diplomatice după publicarea miercuri a unor caricaturi despre regimul iranian pe care Teheranul le consideră insultătoare. Zecile de caricaturi au fost publicate în urma unui concurs organizat în decembrie de ziarul satiric francez.

Dintre cele 300 de desene primite, realizate în principal de exilați iranieni, au fost selectate ,,cele mai reușite, originale și eficiente” , a explicat Riss, directorul ziarului, în editorialul controversatului număr.