Franța ar putea intra în criza de regim. De ce Macron nu ar putea propune un guvern minoritar

Franța se confruntă cu o criză politică după dizolvarea Adunării Naționale, care se poate transforma în criză de regim. Sondajele de opinie făcute după depunerea candidaturilor arată că este foarte posibil ca nici o formațiune politică să nu obțină majoritatea absolută. Mai grav, nici unul dintre cele trei blocuri politice importante nu are cu cine face alianțe pentru a atinge această majoritate iar țara devine neguvernabilă.

De ce Macron nu ar putea propune un guvern minoritar

Dacă nu există o majoritate absolută după alegeri, moțiunile de cenzură ar putea doborî viitoarele guverne. Pentru a evita acest scenariu, șeful statului are posibilitatea de a înființa un executiv fără greutate politică, până la următoarea dizolvare care nu poate avea loc mai devreme de un an. Ar fi pentru prima dată în istoria Franței. Din punct de vedere politic, este un timp pierdut în așteptarea următoarelor alegeri legislative.

Guvernul tehnic va administra, va adopta proiecte de lege care pot fi urgente, mai ales din punct de vedere economic, va adopta bugete, care riscă să fie cel mai complicat aspect în această chestiune.

România a avut de doua ori guverne tehnice. Alte exemple din Europa

Belgia a fost condusă astfel de un guvern temporar în timpul crizei Covid-19. Italia a cunoscut patru guverne tehnice de la cel de-al Doilea Război Mondial, cel mai recent fiind cel al guvernului economistului Mario Draghi, din februarie 2021 până în octombrie 2022.

Aceste guverne se nasc în urma unor crize care nu au putut fi rezolvate de guvernul anterior și sunt gândite ca guverne provizorii pentru a rezolva o problemă , chiar dacă nu au legitimitate democratică. Dar alegerea unui guvern tehnic s-ar putea transforma într-o criză de regim și ar putea consolida instabilitatea unei țări deja zguduite de dizolvare.

Exit mobile version