• Franța și-a exprimat disponibilitatea de a trimite trupe în Groenlanda dacă Danemarca solicită ajutor, subliniind că „frontierele Uniunii Europene nu sunt negociabile”.
  • Ministrul francez de externe, Jean-Noel Barrot, a declarat că o invazie americană a Groenlandei „nu se va întâmpla” și a reiterat solidaritatea UE cu Danemarca.
  • Tensiunile vin pe fondul declarațiilor anterioare ale lui Donald Trump, care considera Groenlanda strategică și sugera achiziția acesteia, declarații criticate ferm de oficialii europeni.

Franța avertizează Statele Unite cu privire la orice intenție de a prelua controlul Groenlandei, subliniind că frontierele Uniunii Europene sunt „nenegociabile” și asigurându-și disponibilitatea de a sprijini Danemarca, dacă va fi necesar. Ministrul francez de externe, Jean-Noel Barrot, a declarat într-un interviu pentru Sud Radio că, deși Danemarca nu a solicitat ajutor militar, „dacă Danemarca cere solidaritatea UE, Franța va răspunde prezent”.

Întrebat despre posibilitatea trimiterii de trupe în Groenlanda, Barrot a menționat că „de ce nu?”, însă a precizat că discuțiile cu autoritățile daneze sunt în stadiu preliminar și că „pentru Danemarca, nu se pune deocamdată problema”. El a respins categoric ideea unei posibile invazii americane în Groenlanda, afirmând că „asta nu se va întâmpla” și că „nimeni nu are niciun interes să invadeze un teritoriu al UE”.

Declarațiile lui Barrot preced întâlnirea dintre președintele francez Emmanuel Macron și șefa guvernului danez, Mette Frederiksen, la Paris. Discuțiile vor aborda probleme de securitate și apărare europeană, pe fondul anunțului recent al Danemarcei de a întări apărarea Arcticii prin investiții de 2 miliarde de euro în nave, drone și sateliți.

Recomandări

TRUDEAU ÎI RĂSPUNDE LUI TRUMP
PSD ÎL VALIDEAZĂ PE ANTONESCU
ȘTII DE VREME
NOLAN REINTERPRETEAZĂ ODISEEA
UE IA ÎN VIZOR TEMU ȘI SHEIN
ZELE TRAGE UN SEMNAL DE ALARMĂ

Tensiunile privind Groenlanda s-au intensificat după ce Donald Trump a exprimat în trecut dorința de a cumpăra insula, considerând-o de importanță strategică pentru securitatea Statelor Unite. În ianuarie, Jean-Noel Barrot a răspuns ferm acestor declarații, reiterând că „Uniunea Europeană nu va lăsa alte state să îi atace granițele suverane, indiferent cine sunt acestea”.

Citește și