• Mii de persoane s-au adunat în toată țara pentru a protesta împotriva deciziei guvernului de a-și asuma răspunderea pentru mărirea vârstei de pensionare.
  • La Paris, poliția a intervenit pentru dispersarea protestatarilor violenți.
  • Macron şi guvernul spun că majorarea vârstei de pensionare este necesară pentru a scoate bugetul de pensii din deficit până la sfârşitul deceniului.

UPDATE

Primele pagini ale ziarelor franceze de astăzi: Macron trist, reforma pensiilor ca circ și anticiparea unei crize politice

UPDATE 13.20

Tensiuni în curs la Paris: poliția încearcă să blocheze o manifestație studențească în sprijinul grevei gunoiului

UPDATE

Aurore Bergé i-a cerut joi seară ministrului de Interne Gérald Darmanin „să mobilizeze serviciile Statului ” pentru „ protecția parlamentarilor ” majorității, vizate de oponenții reformei pensiilor

„Refuz să-i văd pe deputații grupului meu, sau pe orice deputat al Națiunii, fiindu-i frică de exprimarea lor individuală, frică să voteze liber pentru că s-ar teme de represalii” , a scris Aurore Bergé într-o scrisoare către ministrul de Interne, copie pe care a obtinut-o AFP.

120 DE ARESTĂRI LA PARIS

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Numărul arestărilor la Paris a crescut la 120, în special pentru participare la un grup în vederea comiterii de daune, potrivit unei surse din cadrul poliției.

UPDATE

DAUNE ÎN NANTES ȘI RENNES

Un grup de tineri, dintre care o sută de ultrași, provoacă în prezent pagube în oraș, a anunțat joi seara prefectura. ,,O adunare sălbatică de 700 de tineri, dintre care o sută de ultra, degradează în prezent orașul” , a precizat prefectura din Ille-et-Vilaine în cursul serii.

În jurul orei 19.00, câteva sute de tineri s-au adunat în Place Sainte-Anne, în centrul istoric, și au început să aprindă focuri. Poliția a încercat să le stingă și a folosit gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe manifestanți, a constatat un jurnalist AFP. Manifestanții erau extrem de mobili și au provocat mai multe incendii, au deteriorat mobilierul stradal și un hotel și au folosit artificii.

,,Ferestrele primăriei au fost deteriorate”, a precizat prefectura, adăugând că în jurul orei 21.00 cinci persoane au fost arestate „pentru aruncarea de obiecte și violență” . Prefectul de Ille-et-Vilaine a condamnat „în termenii cei mai fermi aceste acte intolerabile” .

UPDATE

Primăria a fost vizată din nou

Scene de o violență extremă au loc în continuare în Place de la Mairie din Rennes. Manifestanți au tras cu mortiere asupra poliției. Primăria a fost avariată, în special geamurile au fost sparte.

Poliția ar fi tras cu gaze lacrimogene asupra protestatarilor din Place de la Concorde. Imagini de la fața locului arată protestatari care aruncă cu pietre în poliție, iar ofițerii ar fi evacuat acum manifestanții din piață.

Șiruri de polițiști cu scuturi și bastoane scoase au avansat spre piață, în timp ce alții au tras cu tunuri de apă după ce un foc a fost aprins în mijlocul pieței, relatează agenția de presă AFP.

UPDATE

Place de la Concorde este izolată de poliție. Protestatarii, câteva mii, sunt adunați lângă podul care duce la Adunarea Națională și au aprins câteva focuri de tabără. Aceștia sunt zgomotoși, dar pașnici.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Mii de oameni au ieșit în Place de la Concorde din Paris, vizavi de Parlamentul Franței. după decizia președintelui Emmanuel Macron de a utiliza procedura constituțională 49:3 pentru a forța adoptarea proiectului de majorare a vârstei de pensionare, scrie Le Monde.

De la Adunare, deputații din France Insoumise au mers în Place de la Concorde și s-au alăturat celorlalți manifestanți.

,,Le vom spune că după acest 49.3 care semnează o cotitură în autoritarismul Macroniei, că nimic nu este terminat și că totul continuă pentru retragerea acestui proiect de lege” , a declarat Mathilde Panot la microfonul LCP.

Mii de persoane se adună în acest moment la Place de la Concorde din Paris pentru a-și exprima nemulțumirea față de utilizarea legii 49.3 de către guvern.

Prim-ministrul francez Elisabeth Borne a declarat joi, în Adunarea Naţională, că guvernul a ales să îşi angajeze răspunderea pentru adoptarea reformei pensiilor, care nu va mai fi supusă la vot în camera legislativă inferioară, scrie presa franceză.

Potrivit unor surse din executiv citate anterior de AFP, preşedintele francez Emmanuel Macron a ales să treacă prin parlament fără vot reforma controversată a pensiilor, care majorează vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani.

Angajarea răspunderii guvernului se face în baza articolului 49.3 al Constituţiei şi arată că Macron şi guvernul său nu au reuşit să strângă o majoritate care să voteze în favoarea proiectului.

Recurgerea la această procedură are toate şansele să provoace furia sindicatelor, a protestatarilor şi a partidelor din opoziţia de stânga, care consideră reforma injustă şi nenecesară.

Acest guvern nu este demn de cea de-A Cincea Republică, de democraţia franceză. Până la final, parlamentul a fost ridiculizat, umilit” , a declarat Fabien Roussel, liderul Partidului Comunist Francez.

Elisabeth Borne a fost primită cu huiduieli la intrarea în Adunarea Naţională pentru a anunţa procedura specială. Şedinţa a fost suspendată timp de două minute după ce deputaţii stângii au cântat imnul naţional pentru a o împiedica pe Borne să vorbească. Unii au afişat pancarte pe care scria Nu pentru 64 de ani” .

Macron şi guvernul spun că majorarea vârstei de pensionare este necesară pentru a scoate bugetul de pensii din deficit până la sfârşitul deceniului.

Eşecul de a trece proiectul de lege printr-o majoritate parlamentară nu este doar o lovitură puternică pentru palmaresul reformist al lui Macron, dar riscă şi să-i distrugă o mare parte din capitalul politic pentru restul mandatului, până în 2027, notează Reuters.

Emmanuel Macron a declarat joi, în Consiliul de miniștri, că nu se poate juca cu viitorul țării” , justificând utilizarea celor 49,3 pentru a trece fără vot reforma sa foarte contestată a pensiilor. „Va exista un vot asupra textului. Este prevăzut de instituțiile noastre. Este vorba de moțiunea de cenzură” , a declarat șeful statului. „Nu ne putem juca cu viitorul țării”, a martelat el.