• Franța se alătură demonstrațiilor „Freedom Convoy” inițiate de canadieni, prin care protestează față de restricțiile care continuă să fie impuse în contextul pandemiei.
  • Autoritățile au impus oamenilor să prezinte dovada vaccinării pentru a intra în locuri publice precum cafenele, restaurante şi muzee.
  • La protestul „Convoiul pentru libertate”, francezii protestează și față de nivelul scăzut de trai, pe fondul inflaţiei.

Franța protestează din maşini, rulote, tractoare şi alte vehicule care s-au îndreptat spre Paris din Lille, Perpignan, Nisa şi alte oraşe vineri seara, în ciuda avertismentelor autorităţilor din Paris că li se va interzice intrarea în capitală.

Inspirate de demonstraţiile „Freedom Convoy” din Canada, zeci de vehicule s-au strecurat prin cordonul poliţiei și au împiedicat traficul în jurul arcului ce datează din secolul al XIX-lea.

În limitele oraşului, şoferii din „Convoiul Libertăţii” fluturau steaguri tricolore şi claxonau, sfidând interdicţiile poliţiei. Pe Champs Elysees, nori de gaze lacrimogene au acaparat terasele barurilor şi ale restaurantelor.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Franţa cere oamenilor să prezinte dovada vaccinării pentru a intra în locuri publice precum cafenele, restaurante şi muzee. Un test negativ nu mai este suficient pentru persoanele nevaccinate.

Nu mai putem accepta vaccinul”, a spus Nathalie Galdeano, care a venit din sud-vestul Franţei cu autobuzul pentru a participa la proteste, notează Reuters.

Poliţia din Franța a declarat că a arestat 54 de persoane, a dat 337 de amenzi şi a oprit 500 de vehicule care încercau să intre în Paris dimineaţa. Ministerul de Interne a declarat că aproximativ 32.000 de persoane au participat la proteste la nivel naţional, inclusiv 7.600 la Paris.

Poliţia a mobilizat peste 7.000 de ofiţeri, a înfiinţat puncte de control şi a desfăşurat vehicule blindate de transport de trupe şi camioane cu tunuri cu apă.

Nemulţumirile exprimate de protestatarii din Franța în „Convoiul pentru libertate” se extind dincolo de restricţiile legate de COVID-19, francezii simţind o scădere percepută a nivelului de trai pe fondul inflaţiei.

Camionierii canadieni care protestează împotriva unui mandat de vaccin pentru traficul transfrontalier au paralizat părţi din capitala Ottawa şi au blocat punctele de trecere SUA-Canada.