Franţa reinstituie starea de urgenţă sanitară. Locuitorii din opt mari orașe nu mai au voie să iasă din casă noaptea

Sursa: Profimedia
  • Peste 27.000 de infectați au fost raportați în 24 de ore
  • Aceasta este o măsură menită să limiteze răspândirea infecțiilor
  • Interdicțiile vor fi impuse din 17 octombrie

Administraţia de la Paris a anunţat, miercuri, reinstituirea stării de urgenţă sanitară pe teritoriul Franţei începând din 17 octombrie, dar preşedintele Emmanuel Macron a dat asigurări că autorităţile nu au pierdut controlul asupra epidemiei de coronavirus.

În contextul propagării pe teritoriul naţional, epidemia de Covid-19 reprezintă o catastrofă sanitară care pune în pericol, prin natura şi gravitatea sa, sănătatea populaţiei. Se justifică decretarea stării de urgenţă sanitară, pentru a putea fi aplicate măsuri proporţionate cu riscurile medicale„, a comunicat Guvernul Jean Castex, conform cotidianului Le Figaro.

Emmanuel Macron a confirmat că vor fi impuse restricţii de circulaţie între orele 21.00 şi 6.00 în regiunea Ile-de-France, inclusiv în Paris, şi în alte metropole – Grenoble, Lille, Lyon, Aix-Marseille, Rouen, Toulouse şi Montpellier. Restricţiile vor dura patru săptămâni.

„Interdicţiile de circulaţie pe timp de noapte sunt o măsură pertinentă. Ar fi disproporţionat să reintroducem restricţii totale pe întreg teritoriul ţării„, a argumentat Emmanuel Macron.

Sunt exceptați de la această măsură cei care care circulă în interes de serviciu sau care au urgențe medicale.

Această carantină nocturnă este stabilită pentru patru săptămâni, iar cei care nu respectă măsura riscă amenzi de 135 de euro.

„Facem între 1,3 și 1,5 mil de teste pe săptămână și avem 20.000 de cazuri. Avem 200 de cazuri care intră în reanimare, azi 226. Serviciile de ATI sunt sub o presiune insuportabilă”, a spus Macron, în această seară.

Șeful statului francez a precizat că această carantină nocturnă va începe sâmbătă, la ora 00.00.

„Va dura patru săptămâni și vom merge în fata Parlamentului ca să îl prelungim până la 1 decembrie. Ceea ce a facut virusul să progreseze au fost serile festive, petrecerile cu 50, 60 de oameni”, a mai spus Macron.

Franţa anulase starea de urgenţă sanitară în iulie. Emmanuel Macron a propus 6 săptămâni de carantină nocturnă, dar guvernul a aprobat doar 4. Președintele francez are nevoie de aprobarea parlamentului pentru alte două săptămâni.