• Legea programării militare alocă un buget record de 400 miliarde de euro.
  • Dassault Aviation crește producția de avioane Rafale de la 1 la 3 unități pe lună.
  • Tunurile Caesar sunt asamblate acum în 17 luni, față de 36 anterior, cu o producție lunară de 6 unități.
  • Armata franceză comandă 1.300 de rachete Akeron MP și 329 de rachete Mistral 3.
  • Franța verifică și actualizează capabilitățile sale nucleare.

Franța se îndreaptă către o economie de război. Strategia anunțată de Emmanuel Macron încă din iunie 2022 a accelerat producția industrială și dotarea armatelor, o dată cu amenințările care s-au reîntors pe continent.

Poate să țină Franța pasul cu amenințările de securitate?

Apărarea este singurul domeniu în care nu s-au operat Taieri, dimpotrivă, cheltuielile cu armele sunt în creștere. Industria s-a organizat pentru a produce mai mult, ratele de producție se accelerează, determinate de comenzi fără precedent, de la Falcon 50, la avioane de vânatoare Rafale, bărci de patrulare, elicopterele Caiman, dronele sau munitie.

Emmanuel Macron, a anuntat in 13 iunie 2022 ca „Franța trebuie să treacă la o economie de război.” În calitate de șef al forțelor armate, el se adresa producătorilor de arme și subcontractanților acestora.
Seful statului le-a spus producatorilor : „Ecosistemul nostru de apărare trebuie să fie capabil să producă mai mult, mai rapid și la timp și să gândească diferit.”

Recomandări

SONDA PARKER ATINGE SOARELE
MUSK MIZEAZĂ PE AFD
SECRETE DESPRE UNIVERS
CE NU POȚI VIZITA ÎN 2025?
CÂT DE SĂNĂTOS E MOȘU?
SOLSTIȚIUL DE IARNĂ

Datorită creșterii fără precedent a bugetului apărării, comenzile au fost deja relansate. Legea programării militare prevede un pachet fără precedent de 400 de miliarde de euro, în creștere cu 35% față de cel precedent, la care se adaugă 13 miliarde de euro resurse extrabugetare. Consiliul de Miniștri, a confirmat acest angajament extraordinar, la capătul unui lung suspans, în ciuda economiilor solicitate în alte ministere.

Se reflecta aceste cifre si in comenzile pentru Armata?

Producătorii de arme sunt primii beneficiari și au fost cei mai rapizi să se pună în luptă. Aproape 20 de miliarde de euro sunt destinate să accelereze „reaprovizionarea” stocurilor de muniție.

Primele livrări de rachete Aster dedicate apărării sol-aer, planificate inițial pentru 2026, sunt așteptate până la sfârșitul acestui ani, cu o creștere de trei ori a producției în 2025. Grupul MBDA a primit o comandă de 1.300 de Rachete Akeron MP (cu rază medie de acțiune) și 329 de rachete Mistral 3. O dublare a ratelor de producție este confirmată de Safran.

Volumul bombelor modulare aer-sol, se dubleaza în 2025. Nexter și-a crescut capacitatea de a asambla un tun Caesar în șaptesprezece luni în loc de treizeci și șase și de a livra șase pe lună față de două anterior.

Dassault Aviation a trecut de la unul la trei avioane Rafale pe lună. Radarul Ground Master al lui Thales nu va mai fi fabricat în douăsprezece, ci în douăzeci și patru de unități pe an iar Texelis se pregătește să dubleze capacitatea de producție a platformelor sale rulante care conduc Serval, un vehicul blindat ușor multirol, comandat cu sutele de armată.

Si in ceea ce priveste munitiile si echipamentele?

Eurenco , un producător de pulberi și explozibili pentru obuze, bombe, torpile și capete de rachetă care viza o cifră de afaceri anuală de 500 de milioane de euro, a strâns comenzi ferme de peste 2,5 miliarde de euro în doar câteva luni. Se lucreaza 24 de ore pe zi, șapte zile pe săptămână și a recrutat masiv.

Eiréné a preluat controlul asupra Semip Codechamp, un specialist în senzori unghiulari de precizie care echipează tunuri, tancuri, radare și site-uri nucleare. „Registrul său de comenzi este la un nivel istoric.
Nu in ultimul rând, Franta si updateaza siturile nucleare
.”

Thierry Bueckhard, seful statului major al Fortelor Armate isi numeste strategia : „Câștigă războiul înainte de război.

Citește și