• Oficiali ai NATO au transmis că singura soluție pentru rezolvarea crizei din Ucraina este întoarcerea Rusiei la metode diplomatice de soluționare a conflictelor.
  • Aceștia au avertizat Moscova că va suferi consecințe grave, în cazul în care vor invada militar Ucraina.
  • Președintele rus Vladimir Putin a negat faptul că și-ar dori să atace Ucraina, însă se opune vehement expansiunii NATO în apropierea granițelor sale.

Criza din Ucraina nu poate fi rezolvată decât prin diplomație, iar Rusia trebuie să facă tot posibilul pentru a reduce tensiunile, au declarat vineri oficiali NATO și francezi. Aceștia au mai avertizat Moscova că, în cazul în care vor invada Ucraina, vor suferi consecințele.

Rusia a adunat trupe la granița cu Ucraina, unde rebelii susținuți de Kremlin luptă împotriva guvernului de la Kiev, ceea ce a stârnit temeri că s-ar putea pregăti de o invazie.

Președintele rus Vladimir Putin a negat că ar intenționa să atace Ucraina, dar s-a opus la ceea ce el consideră a fi expansiunea NATO spre est și desfășurarea de trupe militare în apropierea graniței sale, potrivit Reuters.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA

„Rusia trebuie să de-escaladeze, să respecte suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și să revină la diplomație. Criza necesită o soluție politică și diplomatică”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-o conferință de presă la Paris.

Joe Biden a promis că va sprijini membrii NATO din Europa Centrală

Totodată, Stoltenberg a mai transmis că alianța își menține poziția de susținere a candidaturii Ucrainei la aderarea la NATO. Aceste declarații au avut loc în contextual în care Secretarul General al NATO a discutat subiectul și cu ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, alături de ministrul Apărării, Florence Parly.

Președintele american Joe Biden a promis membrilor NATO din Europa Centrală mai mult sprijin militar, în condițiile în care îngrijorarea legată de o creștere a trupelor rusești la granița cu Ucraina este din ce în ce mai mare, a declarat consilierul prezidențial lituanian Asta Skaisgiryte.

De asemenea, Biden i-a asigurat pe aliați că Washingtonul nu va ajunge la niciun acord cu Rusia în legătură cu regiunea pe la spatele lor, a declarat Skaisgiryte reporterilor.

„Orice atac asupra integrității Ucrainei ar avea consecințe strategice masive”, a declarat Le Drian la conferința de presă.