Franța și NATO îndeamnă Rusia să se întoarcă la diplomație

Criza din Ucraina nu poate fi rezolvată decât prin diplomație, iar Rusia trebuie să facă tot posibilul pentru a reduce tensiunile, au declarat vineri oficiali NATO și francezi. Aceștia au mai avertizat Moscova că, în cazul în care vor invada Ucraina, vor suferi consecințele.

Rusia a adunat trupe la granița cu Ucraina, unde rebelii susținuți de Kremlin luptă împotriva guvernului de la Kiev, ceea ce a stârnit temeri că s-ar putea pregăti de o invazie.

Președintele rus Vladimir Putin a negat că ar intenționa să atace Ucraina, dar s-a opus la ceea ce el consideră a fi expansiunea NATO spre est și desfășurarea de trupe militare în apropierea graniței sale, potrivit Reuters.

„Rusia trebuie să de-escaladeze, să respecte suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și să revină la diplomație. Criza necesită o soluție politică și diplomatică”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-o conferință de presă la Paris.

Joe Biden a promis că va sprijini membrii NATO din Europa Centrală

Totodată, Stoltenberg a mai transmis că alianța își menține poziția de susținere a candidaturii Ucrainei la aderarea la NATO. Aceste declarații au avut loc în contextual în care Secretarul General al NATO a discutat subiectul și cu ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, alături de ministrul Apărării, Florence Parly.

Președintele american Joe Biden a promis membrilor NATO din Europa Centrală mai mult sprijin militar, în condițiile în care îngrijorarea legată de o creștere a trupelor rusești la granița cu Ucraina este din ce în ce mai mare, a declarat consilierul prezidențial lituanian Asta Skaisgiryte.

De asemenea, Biden i-a asigurat pe aliați că Washingtonul nu va ajunge la niciun acord cu Rusia în legătură cu regiunea pe la spatele lor, a declarat Skaisgiryte reporterilor.

„Orice atac asupra integrității Ucrainei ar avea consecințe strategice masive”, a declarat Le Drian la conferința de presă.

Exit mobile version