• Franța și Polonia reintră în lockdown parțial
  • Cumpărăturile neesențiale, activitățile sportive și culturale sunt restricționate
  • Cazurile noi de coronavirus cresc exponențial și în Germania

Franța și Polonia au reintrodus lockdown-uri parțiale, în timp ce ambele țări se luptă cu o creștere accentuată a cazurilor de COVID-19 în ultimele săptămâni, relatează BBC.

Aproximativ 21 de milioane de oameni din 16 zone ale Franței, inclusiv Paris, sunt afectați.

În Polonia, cumpărăturile neesențiale, hotelurile, activitățile culturale și sportive sunt restricționate timp de trei săptămâni. Țara are cea mai mare rată de cazuri noi zilnice încă din luna noiembrie.

Recomandări

CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?

De asemenea, cazurile de coronavirus cresc în mod exponențial și în Germania. Cancelarul Angela Merkel avertizează că este posibil ca țara să recurgă la o „frână de urgență” și să impună din nou măsuri restrictive.

Campania de vaccinare din întreaga Uniune Europeană a fost încetinită de livrările întârziate, precum și de suspendarea în mai multe țări a utilizării vaccinului Oxford-AstraZeneca, din cauza temerilor privind posibilele efecte secundare.

Care este situația în Polonia și Franța?

În Franța, lockdown-ul parțial a intrat în vigoare începând de vineri la miezul nopții.

Trenurile care părăseau Parisul către regiunile în care nu se aplică restricțiile, cum ar fi Bretania și Lyon, ar fi fost rezervate complet cu câteva ore înainte de intrarea în vigoare a măsurilor. Au fost semnalate și blocaje în trafic pe mai multe drumuri de la ieșirea din capitală.

Noile restricții nu sunt la fel de stricte ca cele anterioare, iar persoanelor li se permite să facă mișcare în aer liber. Afacerile neesențiale sunt închise, dar școlile rămân deschise, alături de saloanele de înfrumusețare, dacă respectă un „protocol sanitar special”.

Franța a raportat peste 4,2 milioane de infectări de la începutul pandemie, cu aproape 92.000 de decese, potrivit datelor compilate de Universitatea americană Johns Hopkins.

În Polonia, lockdown-ul începe sâmbătă și durează trei săptămâni. Oficialii polonezi din domeniul sănătății au avertizat anterior că restricțiile la nivel național sunt necesare, din cauza variantei britanice de COVID-19 din țară. Peste 60% din noile cazuri sunt infectări cu varianta din Marea Britanie.

Polonia a avut peste 2 milioane de cazuri confirmate și aproape 49.000 de decese, potrivit Johns Hopkins.

Germania a declarat, vineri, că acum clasifică Polonia drept țară cu risc ridicat. Asta înseamnă că, de duminică, oricine trece frontiera poloneză trebuie să prezinte un test negativ la coronavirus.