• Supravegherea video algoritmică, testată în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, vă fi generalizată de guvernul Barnier.
  • MI a asigurat până acum că experimentul nu va depăși perioada JO chiar dacă textul de lege prevedea deja o prelungire până la 31 martie 2025.
  • Asociațiile pentru drepturile omului denunță această supraveghere generalizată din cauza posibilității recunoașterii faciale.

Supravegherea video algoritmică, bazată pe utilizarea unor camere „inteligente” care singure identifică situațiile riscante, testate în timpul Jocurilor Olimpice și Paralimpice de la Paris , va fi generalizată de guvernul lui Michel Barnier, potrivit declarațiilor făcute de prim ministrul francez în timpul discursului său de politică generală. Metoda a fost denunțată la instalare de asociațiile pentru drepturile omului, tocmai de teama că ea se va pereniza.

Ce e supravegherea algoritmică

Această supraveghere video algoritmică a fost testată în Franța nu doar în timpul Jocurilor dar și pentru concerte (Dépêche Mode, Black Eyed Peas, Taylor Swift) și chiar pentru Roland-Garros. Acesta constă într-un software asociat camerelor de supraveghere pentru a identifica evenimentele considerate suspecte sau periculoase, înainte de a alerta un operator în timp real. În timpul Jocurilor Olimpice, sediul poliției din Paris a vorbit despre 185 de camere fixe mobilizate în regiunea Parisului ca parte a acestui sistem în timpul Jocurilor Olimpice.

Ministerul de Interne: experimentul nu va depăși perioada Jocurilor Olimpice

Până acum, Ministerul de Interne a asigurat că experimentul nu va depăși perioada Jocurilor Olimpice. Cu toate acestea, ideea aflată acum în studiu este de a face această utilizare permanenta prin lege. O generalizare pe care Laurent Nunez, prefectul de poliție din Paris, o susține în mod deosebit.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

Potrivit autorităților, rezultatele acestui experiment sunt pozitive, chiar dacă sistemul trebuie îmbunătățit în ceea ce privește detectarea armelor, izbucnirea unui incendiu sau detectarea obiectelor abandonate. Comitetul de evaluare a camerei algoritmice trebuie să prezinte un raport până la sfârșitul anului.

Asociațiile care apără libertățile, la rândul lor, se tem de o supraveghere pe scară largă, în ciuda liniei roșii stabilite până acum de guvern: utilizarea recunoașterii faciale.

Citește și