Franța susține planul Ucrainei pentru încheierea războiului și anunță livrări de avioane

Ministrul de externe al Franței și-a exprimat sprijinul pentru planul Ucrainei de a pune capăt războiului cu Rusia, declarând reporterilor la Kiev, sâmbătă, că va colabora cu oficialii ucraineni pentru a obține susținerea altor națiuni pentru propunere, scrie The Guardian.

Planul de „victorie” al Ucrainei, prezentat de președintele Volodimir Zelenski în această săptămână, își propune să determine Rusia să pună capăt invaziei prin negocieri.

Propunerea este evaluată de partenerii occidentali ai Ucrainei, a căror ajutor este esențial ca Kievul să reziste față de vecinul său mai mare. Un element cheie ar fi o invitație formală în NATO, pe care susținătorii occidentali au fost reticenți să o ia în considerare până după război.

„O victorie a Rusiei ar însemna consacrarea legii celor mai puternici și ar duce ordinea internațională spre haos”, a spus ministrul francez de externe, Jean-Noël Barrot, într-o conferință de presă comună cu omologul său ucrainean, Andrii Sybiha. „De aceea, discuțiile noastre ar trebui să ne permită să avansăm în privința planului de victorie al președintelui Zelenski și să mobilizăm cât mai multe țări în jurul acestuia.”

De când Rusia a lansat o invazie pe scară largă pe 24 februarie 2022, Franța a fost unul dintre cei mai puternici susținători ai Ucrainei în Europa, oferind ajutoare militare, diplomatice și economice, și se ocupă de instruirea și echiparea unei noi brigăzi de soldați ucraineni pentru desfășurare pe front.

Zelenski a afirmat sâmbătă că se așteaptă ca brigada să ajungă în Ucraina până la sfârșitul lunii noiembrie. „Instruirea brigăzii avansează conform programului”, a spus el.

Președintele francez, Emmanuel Macron, a susținut anterior o schimbare de politică din partea aliaților occidentali ai Ucrainei, care ar putea schimba desfășurarea războiului – permițând Kievului să atace baze militare din interiorul Rusiei cu arme de lungă distanță sofisticate furnizate de partenerii occidentali, inclusiv rachete din Franța.

Barrot a anunțat, de asemenea, că Franța va livra prima tranșă de avioane de vânătoare Mirage 2000 Ucrainei în primele trei luni ale anului 2025, cu piloți și mecanici ucraineni instruiți pentru a zbura și întreține aceste aeronave.

„Prin rezistența voastră față de invadator, cu un curaj deosebit, nu luptați doar pentru integritatea teritorială a Ucrainei, ci mențineți și un front care separă Europa de Rusia lui Vladimir Putin, care separă libertatea de opresiune”, a spus ministrul francez la Kiev.

Vizita lui Barrot a coincis cu un schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina, care a avut loc vineri seara și a inclus 190 de prizonieri de război.

Printre cei 95 de ucraineni se aflau 34 de luptători Azov care au apărat Mariupol și uzina Azovstal, un simbol al rezistenței împotriva invaziei Moscovei.

Zelenski a postat pe X: „Nouăzeci și cinci de oameni ai noștri s-au întors acasă. Aceștia sunt luptătorii care au apărat Mariupol și Azovstal, precum și regiunile Donețk, Luhansk, Harkov, Kyiv, Cernihiv și Herson.”

Șeful Brigăzii Azov, Denys Prokopenko, a declarat pe Facebook că 34 de luptători Azov au fost eliberați, dar că alți 900 rămân în captivitate rusă.

Un cunoscut activist pentru drepturile omului din Ucraina și membru al serviciilor, Maksym Butkevych, s-a numărat, de asemenea, printre cei 95 schimbați. Eliberarea sa a fost anunțată de Centrul pentru Drepturile Omului ZMINA, organizația pe care a co-fondat-o.

Schimbul a avut loc după repatrierea a 501 soldați decedați în Ucraina, ceea ce pare a fi cea mai mare repatriere a celor căzuți în luptă de la începutul invaziei.

Cei mai mulți soldați au fost uciși în acțiune în regiunea Donețk, în special în jurul orașului Avdiivka, care a fost capturat de forțele ruse în februarie, după o bătălie lungă și istovitoare, a declarat Centrul de Coordonare pentru Tratamentul Prizonierilor de Război din Ucraina.

Rusia a primit, de asemenea, trupurile a 89 dintre soldații săi, a declarat pentru presă legislatorul rus Shamsayil Saraliyev.

În altă parte, Ministerul rus al Apărării a afirmat că a doborât 16 drone ucrainene deasupra regiunilor Bryansk, Rostov și Belgorod, sâmbătă dimineața.

Canalele locale de socializare au distribuit imagini care păreau să arate un incendiu la o fabrică de microelectronică din regiunea Bryansk. Autoritățile ruse nu au confirmat atacul.

De asemenea, au fost lansate peste 100 de drone și rachete rusești deasupra Ucrainei în cursul nopții, cu 98 de drone și șase rachete ghidate observate în țară, a anunțat forțele aeriene ucrainene. Acestea au declarat că au doborât 42 de drone, iar 46 au dispărut de pe radar. De asemenea, patru rachete au fost doborâte, au raportat oficialii, fără a specifica soarta celorlalte drone sau rachete.

Exit mobile version