• Grevele au afectat 11 centrale nucleare franceze, a declarat marţi un reprezentant al sindicatului energetic FNME-CGT, întârziind întreţinerea a 17 reactoare diferite.
  • De asemenea, producţia de energie a fost redusă cu 1,8 gigawaţi (GW) la alte trei reactoare nucleare, au arătat datele operatorului EDF.
  • Greva face parte dintr-o grevă generală declanşatp marţi, care a afectat traficul feroviar, şcolile şi alte sectoare.

Grevele au afectat 11 centrale nucleare franceze, a declarat marţi un reprezentant al sindicatului energetic FNME-CGT, întârziind întreţinerea a 17 reactoare diferite, relatează Reuters.

De asemenea, producţia de energie a fost redusă cu 1,8 gigawaţi (GW) la alte trei reactoare nucleare, au arătat datele operatorului EDF.

Membrii FNME-CGT organizează de câteva săptămâni greve continue la centralele nucleare franceze din cauza salariilor, ceea ce sporeşte riscul de penurie în alimentarea cu energie electrică, în timp ce compania franceză de utilităţi se străduieşte să repună în funcţiune suficiente reactoare pentru iarnă.

Recomandări

PRESIUNEA CREȘTE ASUPRA LUI BIDEN
ÎI IA HARRIS LOCUL LUI BIDEN?
PE CINE FACE DE RÂS ȘOȘOACĂ?
RUSIA ÎL CONDAMNĂ PE GERSHKOVICH
UNDE FUGI DE CANICULĂ ÎN WEEKEND?
ZBORURI AFECTATE DE PANA DE LA MICROSOFT

Un acord salarial pentru sectorul industriilor energetice şi de gaze a fost semnat mai devreme, a declarat Virginie Neumayer, reprezentanta FNME-CGT. Negocierile vor avea loc acum la nivel de companie.

Data repornirii a cel puţin şase dintre reactoarele EDF a fost amânată, deoarece grevele continue s-au extins în unele zile la 11 centrale nucleare în ultimele săptămâni.

Aproximativ douăzeci de reactoare nucleare au fost afectate de greva generală

Un purtător de cuvânt al EDF a confirmat că grevele au mutat datele de repornire a reactorului Cattenom 1 cu 11 zile faţă de cea anunţată vinerea trecută, la 12 noiembrie, a reactorului Cruas 2 cu două săptămâni, la 13 noiembrie, şi a reactorului Tricastin 3 cu trei săptămâni, la 14 noiembrie.

De asemenea, repornirea reactorului Bugey 4 a fost amânată cu patru zile, la 1 noiembrie, cea a reactorului Cruas 3 cu cinci zile, la 25 octombrie, iar cea a reactorului Dampierre 3 cu trei zile, la 27 noiembrie.

Operaţiunile de întreţinere continuă la reactoarele care sunt în prezent oprite, în pofida grevelor, a declarat luni un purtător de cuvânt al EDF.

Întreruperea ar putea încetini planurile EDF de a readuce flota nucleară de la capacitatea scăzută din ultima vreme, după ce întreţinerea întârziată şi problemele tehnice au scăzut producţia la cel mai scăzut nivel din ultimii 30 de ani în 2022.

Greva face parte dintr-o grevă generală declanşatp marţi, care a afectat traficul feroviar, şcolile şi alte sectoare.