• Președintele francez Emmanuel Macron a susținut propunerea de a antrena un număr mare de soldați ucraineni în această țară, a declarat sâmbătă ministrul apărării, Sebastien Lecornu.
  • Ministrul a declarat că Franța a livrat până în prezent 18 obuziere Caesar Ucrainei și că se poartă discuții pentru a trimite încă șase.
  • Pe lângă acestea, Franța ia în calcul și livrarea de rachete sol-sol, a mai spus Lecornu.

Președintele francez Emmanuel Macron a susținut propunerea de a antrena un număr mare de soldați ucraineni în această țară, a declarat sâmbătă ministrul apărării, Sebastien Lecornu, pentru cotidianul Le Parisien.

Președintele a aprobat un plan de pregătire care va permite ca până la 2.000 de soldați ucraineni să fie primiți în Franța”, a spus el. Ei vor fi repartizați în unitățile noastre timp de câteva săptămâni”, a precizat el, adăugând că o pregătire militară pentru utilizarea obuzierelor Cezar a fost oferită anterior soldaților ucraineni.

Dar acum este o schimbare de amploare”, a spus Lecornu. Ministrul a declarat că Franța a livrat până în prezent 18 obuziere Caesar Ucrainei și că se poartă discuții pentru a trimite încă șase. Pe lângă acestea, Franța ia în calcul și livrarea de rachete sol-sol, a mai spus Lecornu.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

De asemenea, el a promis că Franța va furniza rachete antiaeriene cu rază scurtă de acțiune Crotale, care sunt folosite pentru a intercepta rachete și avioane care zboară la joasă înălțime.

Numărul (de Crotale) este stabilit împreună cu ucrainenii, dar va fi semnificativ pentru a le permite să își apere cerul”, a declarat Lecornu. Obiectivul este de a finaliza expedierea de crotalii în termen de două luni”, a precizat Lecornu, ținând cont de pregătirea necesară a soldaților ucraineni.

Macron a declarat miercuri că Franța va livra Ucrainei în următoarele săptămâni sisteme radar și de apărare aeriană, în special pentru a ajuta Ucraina să se protejeze de atacurile cu drone și rachete. Parisul a furnizat anterior Ucrainei rachete antiaeriene Mistral.

Ministerul ucrainean al Apărării a postat un videoclip pe rețelele de socializare la începutul acestei săptămâni, cu scopul de a da Franței un imbold blând pentru „a ne câștiga inimile” prin furnizarea de arme, după critici repetate că Parisul nu a făcut suficient.