Franța va antrena până la 2.000 de soldați ucraineni, afirmă ministrul Apărării

Sebastien Lecornu

French President Emmanuel Macron, with French Defense Minister Sebastien Lecornu at right, delivers his speech to militaries on the eve of Bastille Day, Wednesday, July 13, 2022 at the Defense Minister's residence in Paris. France will celebrates its national holidays Thursday with thousands of French and allies from Eastern Europe troops surrounded by planes, vehicles, and a drone, to highlight France's military efforts to support Ukraine. (AP Photo/Thomas Padilla, Pool)

Președintele francez Emmanuel Macron a susținut propunerea de a antrena un număr mare de soldați ucraineni în această țară, a declarat sâmbătă ministrul apărării, Sebastien Lecornu, pentru cotidianul Le Parisien.

Președintele a aprobat un plan de pregătire care va permite ca până la 2.000 de soldați ucraineni să fie primiți în Franța”, a spus el. Ei vor fi repartizați în unitățile noastre timp de câteva săptămâni”, a precizat el, adăugând că o pregătire militară pentru utilizarea obuzierelor Cezar a fost oferită anterior soldaților ucraineni.

Dar acum este o schimbare de amploare”, a spus Lecornu. Ministrul a declarat că Franța a livrat până în prezent 18 obuziere Caesar Ucrainei și că se poartă discuții pentru a trimite încă șase. Pe lângă acestea, Franța ia în calcul și livrarea de rachete sol-sol, a mai spus Lecornu.

De asemenea, el a promis că Franța va furniza rachete antiaeriene cu rază scurtă de acțiune Crotale, care sunt folosite pentru a intercepta rachete și avioane care zboară la joasă înălțime.

Numărul (de Crotale) este stabilit împreună cu ucrainenii, dar va fi semnificativ pentru a le permite să își apere cerul”, a declarat Lecornu. Obiectivul este de a finaliza expedierea de crotalii în termen de două luni”, a precizat Lecornu, ținând cont de pregătirea necesară a soldaților ucraineni.

Macron a declarat miercuri că Franța va livra Ucrainei în următoarele săptămâni sisteme radar și de apărare aeriană, în special pentru a ajuta Ucraina să se protejeze de atacurile cu drone și rachete. Parisul a furnizat anterior Ucrainei rachete antiaeriene Mistral.

Ministerul ucrainean al Apărării a postat un videoclip pe rețelele de socializare la începutul acestei săptămâni, cu scopul de a da Franței un imbold blând pentru „a ne câștiga inimile” prin furnizarea de arme, după critici repetate că Parisul nu a făcut suficient.

Exit mobile version