• Franța va construi șase reactoare nucleare de ultimă generație.
  • Președintele francez Emmanuel Macron a menționat că gigantul energetic care se va ocupa de construirea reactoarelor va primi „zeci de miliarde de euro”, în sprijinul operațiunii.
  • Franţa a sprijinit puternic dezvoltarea industriei nucleare în ultimele patru decenii.

Franţa va construi şase reactoare nucleare de nouă generaţie (aşa-numitele EPR2), luând în considerare, pe viitor, construirea a încă opt reactoare, potrivit unui anunț făcut joi de către președintele francez Emmanuel Macron.

Vremea renaşterii nucleare a venit”, a spus Macron joi la Belfort, într-un discurs care a subliniat politica energetică pe care o va avea Franţa pentru 2050, notează Politico.

Preşedintele francez a precizat că gigantul energetic de stat EDF va primi „zeci de miliarde de euro” pentru a construi noi reactoare şi că primul ar trebui să fie operaţional până în 2035.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
AL TREILEA AUR PENTRU POPOVICI
MICROSOFT LANSEAZĂ A.I. REVOLUȚIONARĂ

Totodată, acesta a mai subliniat că Franţa nu va închide niciunul dintre reactoarele sale existente, cu excepţia cazului în care intervin nişte „motive de siguranţă” şi a anunţat crearea unui nou organism interministerial însărcinat cu monitorizarea implementării planului.

Înainte de a anunţa noi investiţii nucleare în Franța, Macron a insistat că acestea ar trebui să fie complementare investiţiilor sporite în surse de energie regenerabilă.

Franţa a sprijinit puternic dezvoltarea industriei nucleare în ultimele patru decenii, stârnind supărarea vecinilor de graniţă. Germania a renunţat treptat la energia nucleară, având preocupările de mediu şi de siguranţă în centrul raţionamentului său.