Franța va vinde fregate Greciei. Macron a semnat cu ”parteneriat strategic” în zona Mării Mediterane

Sursa Foto: Hepta
  • Macron a semnat parteneriatul strategic cu Grecia şi a obținut contractul pentru vânzarea fregatelor.
  • „Parteneriatul strategic” în zona Mării Mediterane a fost semnat la Palatul Élysée.
  • Grecia își consolidează capabilitățile militare în contextul tensiunilor cu Turcia.

Franța a anunțat, marți, semnarea unui „parteneriat strategic” cu Grecia în zona Mării Mediterane și vânzarea a trei fregate Forțelor Navale elene, informează Agenția France-Presse şi cotidianul Le Point.

„Parteneriatul strategic” în zona Mării Mediterane a fost semnat la Palatul Élysée de președintele Franţei, Emmanuel Macron, cu premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis. Cei doi lideri au insistat asupra direcției strategice a Uniunii Europene.

„Europenii trebuie să depășească naivitatea, trebuie să demonstreze că au forța şi capacitățile de a se apăra. Trebuie să înțelegem efectele faptului că Statele Unite se concentrează pe propria apărare şi au interese strategice care se reorientează spre China şi spre Pacific”, a precizat Emmanuel Macron.

Franţa va vinde Greciei trei fregate care urmează să fie construite de compania Naval Group şi care vor fi livrate în 2025 şi 2026. „Valoarea contractului care va fi semnat până la sfârșitul anului este de ordinul a trei miliarde de euro”, a transmis Ministerul francez al Forţelor Armate.

„Acordul răspunde nevoilor Greciei”, care își consolidează capabilitățile militare în contextul tensiunilor cu Turcia din estul Mării Mediterane, a declarat premierul Kyriakos Mitsotakis. „Franța a fost alături de noi în perioada dificilă din vara anului 2020”, a amintit premierul Greciei.

Macron a semnat parteneriatul strategic cu Grecia şi a obținut contractul pentru vânzarea fregatelor în contextul în care Administrația de la Paris a pierdut un contract pentru livrarea de submarine militare Forțelor Navale australiene după ce Australia, Marea Britanie şi SUA au semnat un parteneriat strategic (AUKUS).