• Zohar Barnea, fratele directorului Mossad, David Barnea, este ultraordodox și a participat la festivitățile de pe muntele Meron, unde au murit 45 de oameni.
  • În aprilie 2021, zeci de oameni au murit și peste 100 au fost răniți la un festival religios, după ce o gradenă s-a prăbușit sub greutatea mulțimii, iar cei mai mulți s-au îmbulzit pe un culoar îngust.
  • Zohar Barnea a povestit pentru Channel 13 că nici acum nu și-a revenit în urma tragediei și cum a încercat să-și ajute fiul de 13 ani, dar și necunoscuți care se sufocau.

În aprilie 2021, festivalul religios Lag B’Omer, de pe muntele Meron, s-a transformat în cea mai mare tragedie pe timp de pace în Israel. 45 de morți și peste 100 de răniți. Cumplitele imagini au făcut înconjorul lumii și sunt, și astăzi, privite cu spaimă și uimire.

La 8 luni de la tragedie, Zohar Barnea, fratele șefului Mossad, le-a spus jurnaliștilor de la Channel 13 că nici acum nu și-a revenit complet în urma tragediei, a mers la festival pentru a mulțumi pentru nominalizarea fratelui său într-o funcție atât de importantă: „Dintr-o dată, totul s-a scufundat în tăcere. N-am mai funcționat. Nici acum nu mi-am revenit complet, nu sunt eu însumi.”

Zohar Barnea s-a dus la festivitatea religioasă împreună cu fiul său adolescent. Au ajuns la 12:40, după prânz, și imediat ce oamenii au început să fugă panicați s-au trezit prinși în mulțime.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
MICROSOFT LANSEAZĂ A.I. REVOLUȚIONARĂ
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK

„Am avut parte de un miracol. Oamenii din jurul meu au ]nceput s[ se sufoce. Mi-am scos pălăria ca să-i ajut să respire mai bine, am transformat-o într-un fel de evantai. Ce m-a panicat cel mai mult a fost ceea ce se întâmplă cu fiul meu. Tot țipam la el, îl întrebam dacă mai respiră, iar oamenii continuau să vină.”, povestește Zohar Barnea.

Zohar Barnea își amintește că s-a pierdut, la un moment dat, de fiul său, după ce un polițist nu l-a mai lăsat să înainteze. Au fost cele mai grele momente. „Mă simțeam singur pe lume. Totul se scufundase în tăcere. Din când în când se auzeau țipete de ajutor.” Și-a revenit când și-a găsit copilul în siguranță. A început să-i ajute pe alții să iasă. A resuscitat un adolescent. Băiatul trăiește și azi, la fel ca și tatăl său, care-l însoțea la ceremonie, doar că fratele lui a murit în nebunia de pe culoar.

În ciuda avertismentelor date de autorități, la festivitatea religioasă din aprilie au participat 100.000 de oameni. Bilanțul final al tragediei: 45 de morți, peste o sută de răniți, câteva zeci ajunși în stare gravă la spital. După formarea noului govern în iunie, a fost înființată o comisie de anchetă, care în noiembrie a înaintat un prim raport premierului Bennett. Conținutul acestuia nu a fost făcut public până la acest moment, dar premierul a vorbit despre neglijența care costă vieți și despre măsuri ca tragedia să nu se mai repete.

Fratele lui Zohar, David, a ajuns directorul Mossad la o lună după tragedie. Cei doi frați au crescut într-o familie mai puțin religioasă, dar Zohar s-a îndreptat spre studierea celor sfinte de la 13 ani. Și-a efectuat stagiul militar într-o brigadă de infanterie și, ulterior, a devenit ultraordotox. Deși au avut drumuri diferite în viață, cei doi frați au rămas extrem de apropiați.