Administraţia de la Beijing a refuzat propunerile Departamentului american al Apărării privind discuţii pe teme militare, complicând relaţiile bilaterale într-o perioadă de tensiuni între cele mai puternice armate ale lumii, scrie cotidianul Financial Times.

Lloyd Austin, secretarul american al Apărării, a trimis trei solicitări pentru discuţii cu generalul Xu Qiliang, vicepreşedintele Comisiei Militare Centrale din China şi membru al Comitetului politic al Partidului Comunist Chinez.

Însă China a refuzat conversaţiile, au declarat trei oficiali americani.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Administraţia Joseph Biden vrea discuţii cu Beijingul pe teme militare, în contextul tensiunilor din zona Indo-Pacifică. Militari din SUA şi China au misiuni în zone din ce în ce mai apropiate, mai ales în Marea Chinei de Sud, unde armata chineză a devenit agresivă în apropierea Taiwanului.

„Armata chineză nu a fost receptivă”, a declarat un oficial din cadrul Pentagonului, citat de FT.

Generalul Mark Milley, şeful Statului Major Interarme din SUA, nu a mai vorbit cu omologul său din China din ianuarie, ultima conversaţie având loc înainte de începerea mandatului preşedintelui Joseph Biden.

În ultimele luni, Statele Unite au criticat dur acţiunile de reprimare asupra etnicilor uiguri din provincia chineză Xinjiang şi activităţile militare chineze în apropierea Taiwanului. China a denunţat atitudinea imperialistă a SUA.