- Președintele chinez Xi Jinping a declarat că Statele Unite încearcă să manipuleze China să atace Taiwanul.
- Această afirmație a fost făcută în discuțiile private ale lui Xi cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și cu oficiali chinezi.
- Experții consideră că afirmațiile lui Xi ar putea face parte dintr-o încercare a Chinei de a îndepărta Europa de Statele Unite pe problema Taiwanului, dar este posibil ca Xi să creadă sincer că SUA caută un conflict.
Președintele chinez Xi Jinping i-a spus șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, că Washington încearcă să manipuleze Beijingul să atace Taiwanul, potrivit mai multor persoane familiare cu discuția, scrie Financial Times.
Liderul chinez a emis acest avertisment și către oficialii de Interne din China, a spus una dintre persoane.
Xi a făcut aceste declarații într-o întâlnire cu von der Leyen din aprilie, care a fost descrisă pentru Financial Times de mai mulți oameni prezenți. Xi a spus că SUA încearcă să păcălească China ca să invadeze Taiwanul, dar că „nu va mușca momeala”.
Comentariile lui Xi scot la iveală modul în care gândește acesta cu privire la Taiwan – cea mai spinoasă problemă în relația SUA-China.
Unii academicieni chinezi și ofițeri militari în rezervă au afirmat că Washingtonul încearcă să provoace Beijingul prin livrarea de arme către Taiwan și alte măsuri menite să atragă China într-o confruntare militară.
În discursul său de la Asia Society din ianuarie, Cui Tiankai, un fost ambasador chinez la Washington, a declarat că China „nu va cădea în capcana pe care cineva ar putea să o pregătească pentru noi”, făcând o referire voalată la SUA.
Remarca lui Xi adresată lui von der Leyen este primul caz cunoscut în care el face această afirmație unui lider străin. Xi a spus, de asemenea, că un conflict cu SUA ar distruge multe dintre realizările Chinei și ar submina obiectivul său de a realiza o „mare renaștere” până în 2049.
„Dacă Xi crede sincer că SUA caută în mod activ un conflict cu China cu privire la Taiwan, atunci îngrijorările că Xi a creat un vid informațional sau primește în mod îngrijorător sfaturi proaste de la subordonații săi sunt, din păcate, justificate”, a declarat Jude Blanchette, expert în China la CSIS, un think-tank.
Această dezvăluire vine în contextul în care tensiunile sunt la cote ridicate de-a lungul Strâmtorii Taiwan. China a răspuns la inaugurarea din mai a lui Lai Ching-te ca nou președinte al Taiwanului cu exerciții militare majore în jurul insulei. Beijing l-a descris pe Lai ca fiind un „separatist periculos”.
Washington are obligația de a ajuta Taiwanul să-și asigure propria apărare în temeiul Legii Relațiilor cu Taiwanul. Cu toate acestea, Administrația Biden a subliniat că nu susține independența Taiwanului și se opune modificărilor unilaterale ale statu-quo-ului.
Anxietatea Chinei cu privire la intențiile SUA a crescut în ultimii ani, la fel ca și îngrijorările SUA cu privire la activitatea militară agresivă a Chinei în jurul Taiwanului.
Un academic chinez a declarat că Washingtonul încurajează în mod activ „forțele independentiste” din Taiwan și că SUA știu că dacă vor trece o linie roșie prin declararea independenței, China va fi nevoită să ia măsuri militare.
„Indiferent de explicația pentru comentariile lui Xi, este clar că mediul decizional – și informațiile care îl alimentează – sunt distorsionate, fie de către locotenentii lui Xi, fie de comportamentul său autoritar”, a spus Blanchette.
Bonnie Glaser, expert în China la German Marshall Fund, a declarat că afirmațiile lui Xi ar putea face parte din încercarea Chinei de a îndepărta Europa de SUA pe problema Taiwanului, dar este posibil ca Xi să creadă cu adevărat aceste lucruri.
Ambasada chineză la Washington nu a comentat remarca lui Xi, dar a spus că SUA vând arme Taiwanului și susțin „forțele separatiste independentiste”.
Purtătorul de cuvânt al Ursulei von der Leyen a declarat că ea nu a dezvăluit detalii despre întâlnirile private. Casa Albă nu a comentat.