• Persoanele controversate din funcţii guvernamentale sunt greu de înlăturat
  • Ele sunt protejate de statutul de înalt funcţionar public
  • Dănuţ Cristian Popa, Secretar General al Ministerului Sănătăţii are dosar la CNAS
  • Funcţionarul public cu probleme poate fi înlăturat doar prin reorganizare
  • Florin Cîţu: „Este nevoie de modificarea Codului Administrativ

Controversaţii din Guvern sunt greu de dat afară. Două persoane cu două situaţii diferite se plimbă de ani buni în funcţii cheie din ministere. Un Secretar General cu dosar la CNSAS şi unul cu presupuse relaţii în servicii. Au statut de înalt funcţionar public şi nu pot fi eliminaţi, decât prin reorganizare.

Cristian Popa, fost agent la Securitate, actual Seceretar General la Sănătate

Este exemplul lui Dănuţ Cristian Popa, cu dosar la CNSAS. El este Secretarul General adjunct din Ministerul Sănătăţii pe care Vlad Voiculescu voia să i-l paseze premierului la Guvern.

Popa a fost recrutat de fosta Securitate în 1982, cu numele constipativ „Pană”. Patru ani mai târziu, Securitatea a renunţat la serviciile lui pentru că „avea un randament scăzut”. În 2016, ajunge la Ministerul Sănătăţii direct în funcţia de Secretar General, în mandatul premierului Cioloş.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

„E mult mai uşor dacă avem oameni cu probleme, să desfiinţăm postul. Dacă îi mutăm dintr-o parte în alta, nu rezolvăm nimic. Putem să facem prin modificarea Codului Administrativ. Şi, dacă avem persoane care au decizii de colaborare cu Securitatea, putem să facem acest lucru”, a declarat Florin Cîțu.

„Tocmai de aceea, chiar Institutul Naţional de Administraţie este acum la PLUS. Trebuie într-adevăr să venim cu oameni noi, pregătiţi, astfel încât să putem să-i scoatem pe aceşti oameni din sistem”, a menționat Anca Dragu, președintele Senatului.

Elena Petrașcu, record de funcții guvernamentale

Elena Petraşcu a fost mutată recent din postul de Secretar General al Ministerului Justiţiei direct la Secretariatul General al Guvernului. Învăţătoare cu studii înalte la Academia Naţională de Informaţii, a scris o teză despre securitate naţională, sub supravegherea unui general SRI. În 23 de ani s-a plimbat în peste 20 de funcţii guvernamentale împortante.

„Nu o recomandă nimic. Tocmai că a fost mutată din Secretar General al Ministerului Justiţiei şi a venit aici. Asta este problema. Atunci când am mutat-o de la mInisterul Justiţiei, automat a venit inspector în cadrul Guvernului”, a explicat Florin Cîțu.