• Majoritatea membrilor G20 ar putea condamna ferm războiul din Ucraina.
  • Zelenski îndeamnă G20 să ajute la încetarea războiului.
  • Indonezia îndeamnă la acțiune în ceea ce privește problemele economice globale.

Liderii Grupului celor 20 de țări (G20) analizau marți un proiect de rezoluție în care majoritatea membrilor condamnă ferm războiul din Ucraina și subliniază că acesta exacerbează fragilitățile economiei globale.

Summitul de pe insula indoneziană Bali este prima reuniune a liderilor G20 de la invazia Rusiei în Ucraina, începută în februarie. Războiul, pe care Rusia l-a descris ca fiind o operațiune militară specială”, a umbrit reuniunea, în ciuda apelurilor din partea gazdei, Indonezia, pentru unitate și pentru a se concentra asupra acțiunilor de rezolvare a problemelor economice globale, cum ar fi inflația și securitatea alimentară și energetică.

Majoritatea membrilor au condamnat cu fermitate războiul din Ucraina și au subliniat că acesta provoacă suferințe umane imense și exacerbează fragilitățile existente în economia globală”, se arată în proiectul de declarație de 16 pagini, potrivit unei copii consultate de Reuters.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Au existat alte opinii și evaluări diferite ale situației și ale sancțiunilor”, se arată în proiect, care a fost confirmat de un diplomat european. Acesta nu a fost adoptat de către lideri și este posibil să fie contestat de Rusia. O decizie privind rezoluția era puțin probabilă înainte de miercuri, au declarat diplomații.

Un oficial american a declarat anterior că Statele Unite se așteaptă ca G20 să condamne războiul Rusiei din Ucraina și impactul acestuia asupra economiei globale. În trecut, reuniunile miniștrilor G20 nu au reușit să producă declarații comune din cauza dezacordului dintre Rusia și ceilalți membri cu privire la limbaj, inclusiv cu privire la modul de a descrie războiul din Ucraina.