• Rachete, artilerie și drone rusești lovesc Ucraina.
  • Zelenski face apel la G7 pentru tancuri moderne și arme cu rază lungă de acțiune.
  • Zelenski caută sprijin pentru Summitul global pentru pace.

Rachete, artilerie și drone rusești au lovit ținte în estul și sudul Ucrainei, a declarat Statul Major ucrainean, în timp ce puterile economice globale s-au angajat să consolideze capacitățile militare ale Kievului, cu accent pe apărarea aeriană.

Grupul celor șapte a promis să răspundă cerințelor urgente ale Ucrainei” după ce președintele Volodimir Zelenski a făcut apel la tancuri moderne, artilerie și arme cu rază lungă de acțiune pentru a contracara invazia devastatoare a Rusiei.

De asemenea, Zelenski i-a îndemnat pe liderii G7, reuniți în cadrul unei reuniuni virtuale, să sprijine ideea sa de a convoca un summit special pentru pace globală dedicat aducerii păcii în țara sa. Summitul s-ar concentra pe punerea în aplicare a planului de pace în 10 puncte al Kievului, care insistă, printre altele, asupra retragerii de către Rusia a tuturor trupelor sale din Ucraina și asupra faptului că Kievul nu va face nicio concesie teritorială.

Recomandări

CINE AR CANDIDA PENTRU ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a declarat luni că ar fi „deschis la ideea de a furniza Ucrainei rachete cu rază de acțiune mai lungă pentru a ținti locurile de lansare a dronelor rusești care au lovit infrastructura, dacă Rusia continuă să vizeze zone civile.

Președintele american Joe Biden i-a spus duminică lui Zelenski că prioritatea Washingtonului este de a consolida apărarea aeriană a Ucrainei. Moscova a negat că a vizat civili, dar războiul a strămutat milioane de oameni și a ucis mii de necombatanți.

Jan Egeland, șeful Consiliului Norvegian pentru Refugiați, a declarat că condițiile de neînvins” vor trimite probabil un alt val de sute de mii de refugiați ucraineni în Europa în timpul iernii.