• Rusia spune că nu va exporta petrolul supus plafonării.
  • Zelenski spune că plafonarea prețurilor nu va face prea mult pentru a descuraja Rusia.
  • Regiunile ucrainene recurg la pene de curent programate.

Luni a intrat în vigoare o plafonare a prețului la petrolul rusesc transportat pe mare de către Grupul celor Șapte (G7), în timp ce Occidentul încearcă să limiteze capacitatea Moscovei de a-și finanța războiul din Ucraina, deși Rusia a declarat că nu va respecta măsura chiar dacă va trebui să reducă producția.

Națiunile G7 și Australia au convenit vineri un plafon de preț de 60 de dolari pe baril pentru țițeiul rusesc transportat pe mare, după ce membrii Uniunii Europene au depășit rezistența din partea Poloniei. Rusia este al doilea cel mai mare exportator de petrol din lume.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că lumea a dat dovadă de slăbiciune prin stabilirea plafonului la acest nivel, în timp ce vicepremierul rus Alexander Novak a declarat duminică că este o interferență grosolană care contravine regulilor comerțului liber.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

„Lucrăm la mecanisme care să interzică utilizarea unui instrument de plafonare a prețurilor, indiferent de nivelul stabilit, deoarece o astfel de interferență ar putea destabiliza și mai mult piața”, a declarat Novak, oficialul guvernamental rus responsabil cu petrolul, gazele, energia atomică și cărbunele. „Vom vinde petrol și produse petroliere doar acelor țări care vor lucra cu noi în condiții de piață, chiar dacă va trebui să reducem puțin producția”, a spus el.

Acordul G7 permite ca petrolul rusesc să fie transportat către țări terțe folosind petroliere, companii de asigurări și instituții de credit din G7 și UE, numai dacă marfa este cumpărată la un preț maxim de 60 de dolari pe baril sau mai mic.

Jucătorii din industrie și un oficial american au declarat în octombrie că Rusia poate avea acces la suficiente petroliere pentru a expedia cea mai mare parte a petrolului său dincolo de limita maximă, subliniind limitele celui mai ambițios plan de până acum pentru a reduce veniturile de război ale Rusiei.