- Un război epistolar s-a declanșat la Paris între liderii stângii și partidului prezidențial.
- Gabriel Attal și Emmanuel Macron sunt „en froid” și nu își mai vorbesc.
- Noul Prim-ministru al Franței ar putea fi numit, conform unor surse, abia în toamnă.
S-a încheiat pacea Olimpică, se ascut săbiile. Într-o scrisoare adresată tuturor liderilor partidelor politice din Adunarea Națională, cu excepția extremelor, Prim-ministrul demisionar, Gabriel Attal, solicită o coaliție parlamentară care să atingă o majoritate cât mai largă. Este un adevărat război epistolar: candidata stângii la postul de Prim-ministru a trimis și ea o scrisoare tuturor parlamentarilor – mai puțin cei ai Marinei Le Pen. Ea vrea un program clar de stânga, pentru care caută susținere în Parlament.
Franța este fără guvern, la două luni de la alegeri. Cât se continuă așa?
Abia s-au încheiat Jocurile Olimpice și se aude deja zăngănit de arme. Candidata stângii la postul de Prim-ministru, Lucie Castets, care a gestionat – în mare deficit de altfel – conturile Primăriei până acum, și-a făcut campanie toată vara pentru că nimeni nu o cunoaște. Scrisoarea pe care a trimis-o parlamentarilor nu lasă însă prea mari speranțe de negociere, pentru că programul pe care îl promovează este nenegociabil în punctele esențiale.
Contraofensiva a venit imediat din partea Premierului demisionar, Gabriel Attal, care s-a așternut și el pe scris. Scrisoarea a fost trimisa tuturor mai puțin lui Melanchon și Le Pen. Este o tentativă de a extrage Partidul Socialist din alianța cu Nesupușii, însă reacțiile sunt puțin încurajatoare.
Ar putea fi numit Attal din nou de către Emmanuel Macron?
Relațiile între Macron și Attal sunt foarte deteriorate, cei doi aproape că nu își mai vorbesc și asta s-a văzut în timpul Jocurilor Olimpice. Cei doi au fost adesea alături în tribune, fiecare privind în altă parte. Iar Attal vrea să conducă bătălia în Parlament, pentru a-și construi o statură prezidențială în perspectiva alegerilor din 2027.
Cel mai probabil Premierul nu va fi ales din rândurile partidului prezidențial. Negocieri se duc acum cu personalități de la socialiști și de la republicani, singura condiție fiind ca viitorul candidat să poată fi tolerat atât de stânga republicană cât și de dreapta clasică.
Când vom avea numele candidatului?
S-a vorbit de mijlocul lui august, cel mai târziu începutul săptămânii viitoare însă Macron este în sud, pentru celebrările debarcării din Provence. Iar liderul senatorilor partidului prezidențial spune chiar că desemnarea ar putea avea loc abia în toamnă.
Între timp, agitația animă clasa politică franceză și n-ar fi exclus să se extindă și printre sindicate, care ne-au amenințat cu manifestații și blocaje.