• 85 de români umiliţi în Mexic vor să dea România şi Mexicul în judecată
  • Autorităţile române au reacţionat târziu
  • Mexicul a recunoscut că le-a încălcat drepturile românilor

Peste 100 de români au fost blocați pe Aeroportul Cancun din Mexic. Românii umiliţi în Mexic îşi caută dreptatea.

S-au unit şi sunt decişi să dea Mexicul şi România în judecată, la Geneva, pentru încălcarea Convenţiei pentru Drepturile Omului.

Oamenii s-au pornit în vacanţă, dar au fost sechestraţi pe aeroportul din Cancun. Timp de 72 de ore, au fost ţinuţi în condiţii mizerabile, fără apă şi mâncare.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
MICROSOFT LANSEAZĂ A.I. REVOLUȚIONARĂ
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK

La întrebarea de ce, răspunsul a fost halucinat: „Așa vrea guvernul mexican”. Abia apoi au aflat că era vorba de o alerta de securitate legată de combaterea criminalității transfrontaliere.

Gabriel Horț: „Am stat 2-3 ore fără telefon, fără ceas, deci timpul a fost o enigmă pentru noi”

Am fost total ignorați, îmbrânciți și amenințati că vom fi arestați dacă mai comentam”, povesteşte unul dintre românii care au trecut prin acest coşmar, Gabriel Horţ.

„A fost o experiență umilitoare. Eram atât de fericiți că după 13 ore de zbor am aterizat și ne așteptau prietenii în aeroport. Nu a existat nicio problemă. Am verificat cu compania aeriană. Am verificat și site-ul ministrului Afacerilor Externe. Când am ajuns acolo, ora locală 16:30, am fost direcționați, toți românii, către culoarul 1. Ne întrebau dacă suntem români, se uitau la pașapoartele noastre.

Ajunși acolo, în fața Biroului de Control, ne-au verificat pașapoartele. Ne-au spus să predăm și telefoanele mobile și am fost conduși într-o sală în care se organizau interviuri mai ample. Erau acolo și camere de luat vederi.

Am stat 2-3 ore. Nu ni s-a spus nimic. Nu aveam telefoane, nu aveam ceasuri, deci timpul a fost o enigmă. A venit un oficial al aeroportului și ne-a spus că există o alertă de securitate. Ne-au spus că ne verifică FBI, CIA și Departamentul Antidrog, că este o verificare de rutină și trebuie să avem răbdare”, a povestit Gabriel Horț.

Gabriel Horț: „Vom formula acțiuni împotriva Statelor Unite Mexicane pentru încălcarea drepturilor omului”

„Un astfel de eveniment nu poate fi trecut cu ușurință. Este un eveniment traumatizant. Să sperăm că vom putea trece cu bine peste aceste situații.

În momentul de față, lucrăm și colaborăm cu o firmă de avocatură. Este un volum foarte mare de muncă pentru ei.

Primul lucru pe care dorim să-l facem este să trimitem o scrisoare deschisă către instituțiile europene. Vom formula acțiuni și împotriva Statelor Unite Mexicane pentru încălcarea drepturilor omului. Am fost 150 de români reținuți timp de 72 de ore pe aeroportul din Cancun”, a mai mărturisit Gabriel Horț.