• Gabriela Firea menţionează că proiectul de lege înfiinţează Observatorul Naţional al Copilului, prima bază de date care cuprinde toţi copiii.
  • Ea a participat, la Bacău, alături de Marius Constantin Budăi, ministrul Muncii, la dezbaterea naţională „Pactul pentru Tineri”.
  • „Acum, doar 3 din 10 oraşe au centre şi specialişti pentru a preveni separarea de familie”, încheie Firea.

„Abandonul şcolar este o problemă a întregii societăţi. Copiii care renunţă acum la şcoală sunt adulţii de mâine care nu vor putea să-şi atingă adevărata capacitate. Sărăcia sau problemele din familie sunt, de cele mai multe ori, motivele care distrug azi viitorul unui copil”, scrie pe Facebook Gabriela Firea.

Ea a participat, la Bacău, alături de Marius Constantin Budăi, ministrul Muncii, la dezbaterea naţională „Pactul pentru Tineri”.

„M-am bucurat să văd sală plină de cadre didactice, specialişti în educaţie, antreprenori, reprezentanţi ai societăţii civile şi chiar elevi interesaţi de această temă. I-am simţit pe toţi decişi să se implice şi să ofere soluţii pentru reducerea abandonului şcolar. E importantă şi implicarea organizaţiilor cu experienţă şi amintesc UNICEF Romania, Asociatia Părinţilor Isteţi, Asociatia Pentru Valori In Educatie – AVE Romania, Asociatia SAMAS Sanatate pentru Mame si Sugari, FiiOm, Itsy Bitsy, Fundaţia pentru Educaţie şi Vocaţie sau Open Tribe. Am vorbit despre Legea prevenirii separării copilului de familie, un proiect extrem de important iniţiat de Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, aprobat săptămâna trecută în Guvern. Cred că pentru a preveni abandonul şcolar este nevoie să ştim mult mai bine situaţia copiilor din familiile cu risc. Asta ne propunem prin această lege realizată de specialiştii din Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, un proiect asumat PNRR”, adaugă ministrul Familiei.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD
AVOCATUL TODD BLANCHE: „DONALD TRUMP ESTE NEVINOVAT”

Gabriela Firea menţionează că proiectul de lege înfiinţează Observatorul Naţional al Copilului, prima bază de date care cuprinde toţi copiii, schimbă şi modalitatea de finanţare, iar pentru serviciile sociale destinate prevenirii separării copilului de familie se propune asigurarea finanţării de la bugetul de stat a cel mult jumătate din necesar.

„Acum, doar 3 din 10 oraşe au centre şi specialişti pentru a preveni separarea de familie. În mediul rural, situaţia este gravă: mai puţin de 1 din 10 localităţi au resursele esenţiale. În 570 de localităţi, 12 oraşe şi 558 de comune, nu există centre şi specialişti. În plus, am făcut un pas important şi pentru copiii care rămân în grija rudelor, cât părinţii sunt la muncă în străinătate. Şi nu sunt putini aceşti copii: ultimele statistici vorbesc de aproape 12.000 de copii cu ambii părinţi peste hotare, rămaşi în grija rudelor. De acum, este obligatoriu să existe o persoană desemnată să se ocupe de creşterea unui copil cât timp părinţii sunt la muncă şi să răspundă dacă nu o face cum şi-a asumat”, încheie Firea.